BiH druga po nezaposlenosti u Evropi, brojke ipak u konstantnom padu

/

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto i dvostruko je viša u odnosu na prosjek u Evropskoj uniji. Veću stopu nezaposlenosti ima samo Albanija.

Ovi su podaci pomalo iznenađujući s obzirom na to da poslovna zajednica već duže vremena upozorava kako na tržištu nema radnika, zbog čega su ih prinuđeni dovoditi iz drugih država. Jedno od obilježja vremena u kojem živimo je svakako dinamična migracija stanovništva.

U julu 2023. godine broj registrovanih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 350.461. U odnosu na juni povećao se za 1,1%, a u poređenju sa julom 2022. godine smanjio se za 3,1%. Broj zaposlenih osoba u junu ove godine iznosio je 850.480. U odnosu na maj broj zaposlenih osoba se povećao za 0,2%“.

Iako nam je stopa nezaposlenosti dvostruko veća u odnosu na evropski prosjek, zadnjih desetak godina u konstantnom je padu.

“2017. godine ta stopa nezaposlenosti u BiH je bila 20,5 posto. U 2020. godini oko 16 posto. Tako da ipak imamo jedan dobar trend smanjivanja nezaposlenih osoba i anketa o radnoj snazi i anketa o stopi nezaposlenosti i govore u tom prilogu”, ističe Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Poslodavci tvrde da je naša ponuda radne snage iscrpljena, jer većina onih koji su na biroima su upitne kvalifikacione strukture. Nije mali broj onih koji rade na crno ili u inostranstvu, a na evidencijama se vode samo zbog određenih socijalnih davanja. Zbog toga se sve više angažuju strani radnici.

Iako posla ima više nego ikada, sve veći broj građana napušta Bosnu i Hercegovinu. Ne pomažu ni veće plate. U zadnjih 10 godina u inostranstvo je otišlo oko 600 hiljada bh. građana. Političari znaju za ove brojke, ali ne preduzimaju ništa.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...

Bosna i Hercegovina pristupila programu EU4Health, značajan iskorak u unaprjeđenju zdravstva

U Bruxellesu je danas svečano potpisan Sporazum o pridruživanju...

Osumnjičenima u predmetu Black Tie 2 produžen pritvor za tri mjeseca

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH...

Ostvaren rekordan broj putnika u jednom danu

Kako je saopćeno sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u ponedjeljak,...