Svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2023.

/

Danas je svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2023. godine. 

Sajam se ove godine održava od 27. do 30.09.2023. godine na lokalitetu Kamelia d.o.o. – Matuzići općina Doboj Jug.

Sajam su svečanim presjecanjem vrpce otvorili: Saća Prnjavorac, predsjednica Upravnog odbora Udruženja privrednika “Biznis centar Jelah- Tešanj”, Nj.E. Péter Sztáray, državni sekretar za sigurnosnu politiku, Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske, dr. Denis Zvizdić, Do/Predsjednik PD PS BiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH i Amra Mehmedić, premijerka ZDK.

Kako je potvrđeno iz Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah Tešanj na ovogodišnjem sajmu privrede učestvuje oko 500 izlagača iz zemlje i inostranstva.

“Tešanj je uspio podići jako visoko svoju ljestvicu  i očito je da privreda Tešnja postavlja nove standarde. Procjenjujemo da će na sajmu biti oko 2200 biznismena ozbiljnih privrednika i to je zaista vanredno moćan generator BiH, ovih prostora, vjerujemo i regije” kazao je između ostalog Izudin Ahmetlić, ispred Udruženja privrednika Biznis centar Jelah- Tešanj

Osim izlagača ispred kompanija različitih profila tu su i predstavnici javnih kompanija, privrednih komora, javne uprave, međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava.

Ovogodišnja zemlja partner sajma je Mađarska, dok su Živinice grad partner sajma

“Tešanjski sajam je jedan od vrlo značajnih gospodarskih događaja u regiji  i drago nam je i ponosni smo što  što upravo Mađarska može biti zemlja partner 17. Međunarodnog sajma privrede  u Tešnju. Mađarske tvrtke pokazuju sve veći interes spram ulaganja u regiju  i to da smo ovdje na sajam došli sa osam mađarskih firmi upravo ukazuje na to da je sve veći interes u Mađarskoj za saradnju na polju gospodarstva sa BiH” – istakao je u svom obraćanju Nj.E. Péter Sztáray, državni sekretar za sigurnosnu politiku, Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Premijer Nikšić ovom prilikom zahvalio se Mađarskoj na prihvatanju da bude zemlja partner Sajma.

– Ponosan sam, a smatram da i naši gosti iz Mađarske mogu biti ponosni da su partneri jednog ovakvog veličanstvenog događaja – istakao je premijer Nikšić.

Partneri na projektu su: Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada ZDK, Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna/Gospodarska komora FBiH i Općina Tešanj, a samu privrednu manifestaciju će podržati i mnogobrojni sponzori.

“Svi smo svjedoci da je tešanjski sajam jedna dobra i uspješna priča , da je Tešanj uvijek među deset najuspješnijih i najinovativnijih općina u BiH  i da je epicentar ekonomskih i privrednih dešavanja, koji na neki način integrira mnogo širu regiju nego što je sama općina” – poručio je između ostalog dr. Denis Zvizdić, Do/Predsjednik PD PS BiH

U toku današnjeg dana očekuje se i centralna panel diskusija na temu “Zelena budućnost – Sunčeva snaga i vjetar promjena”, nakon čega će uslijediti i svečano otvaranje novog objekta/sjedišta UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

U BiH danas nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom

U BiH će danas preovladavati umjereno do pretežno oblačno...

U Općoj bolnici Tešanj za vikend rođene 3 bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji da su na...

Tešanj: Snaga naroda u petak ima izbornu skupštinu

Inicijativni odbor SNAGE NARODA Tešanj aktivno je radio na...