Ekstremna vrelina prijeti planeti: Septembar oborio sve rekorde, 2023. može biti najtoplija godina u historiji

/

Na sjevernoj hemisferi možda je kalendarska jesen, ali ekstremna vrućina ne popušta. Novi podaci pokazuju da je prošli mjesec bio najtopliji septembar otkako se mjeri vrijeme, što je četvrti mesec zaredom kada padaju rekordi u vrelini, zbog čega je 2023. na putu da definitivno bude najtoplija godina u historiji, piše CNN.

“Temperature bez presedana”

Septembar ove godine pobijedio je po vrelini septembar 2020. za 0,5 stepeni, pokazali su podaci Servisa za klimatske promjene Kopernik Evropske unije. Ovaj mjesec nikad nije bio ovako vreo otkako Kopernik bilježi temperature od 1940. godine.

– Temperature bez presedana za septembar nakon rekordno vrelog ljeta ruše sve rekorde na nevjerovatan način – rekla je Samanta Bardžes, zamjenica direktora Kopernika, u saopštenju.

Septembar je u mnogim dijelovima planete imao julske temperature – globalna temperatura u prosjeku je bila 16,38 stepeni, što znači da ovaj mjesec bio za 0,93 stepena topliji od prosjeka za period od 1991. do 2020. i 1,75 stepeni topliji od prosjeka u preindustrijskom dobu.

Led na Antarktiku

Dok se mnogi fokusiraju samo na dugoročni skok temperature, nevjerovatna septembarska vrućina nakon najtoplijeg ljeta u historiji pokazala je šta se može dešavati i narednih godina i kako globalno zagrijavanje pojačava ekstremno vrijeme.

I temperature okeana u septembru su bile ekstremne. Prosječna temperatura mora dostigla je 20,92 stepena, što je najtoplije za septembar i druga najtoplija za bilo koji mjesec. Na prvom mjestu je avgust ove godine.

Osim toga, i led na Antarktiku je na svom historijskom minimumu za ovo doba godine, piše Avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...