Raste broj oboljelih: Vraća li korona obaveznu izolaciju

/

S periodima hladnijeg vremena i dugotrajnijeg boravka u zatvorenom raste broj oboljelih od koronavirusa. U najvećem broju slučajeva simptomi su slični sezonskoj gripi.

Nije prijetnja

– Radi se o novim mutacijama omikron soja koronavirusa, ali budući da je veliki broj građana vakcinisan i već prebolovao, stekli smo popriličan imunitet i simptomi su puno blaži. Slični su prehladi. Međutim, kod hroničnih bolesnika mogu dovesti do komplikacija, upala pluća i slično – kazala nam je epidemiologinja Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Dokaz ovakvoj tvrdnji je i informacija Instituta za javno zdravstvo RS prema kojoj je u posljednjih sedam dana prisustvo virusa potvrđeno kod 14 od 124 testirane osobe te da je prijavljen i jedan smrtni slučaj. Preminuo je stariji muškarac iz Banje Luke.

Nakon što je federalni ministar zdravstva u junu donio naredbu o prestanku epidemije zarazne bolesti COVID-19, koronavirus se više ne smatra prijetnjom zdravstvenom sistemu, osobe sa simptomima same vrše testiranja, a drugačiji je i postupak nadzora nad oboljelima. Prema riječima dr. Bičo, Zavodi za javno zdravstvo prate situaciju, ali kao u slučaju sezonske gripe.

Sami se testiraju

– Pacijenta koji osjeti simptome posavjetujemo da kupi test u apoteci i u slučaju pozitivnog rezultata prijavljuje se nama. Pod nadzorom porodičnog ljekara ide u izolaciju, a mi kontaktiramo ukućane, pratimo simptome, savjetujemo da ostanu kod kuća. Slično je kao i u periodu epidemije, samo što se sada izolacija preporučuje, nije obavezna – kaže dr. Bičo.

S prestankom epidemije ukinuto je i obavezno testiranje pacijenata prije prijema u bolnicu, a sada se testiranje radi samo kod osoba koje moraju biti podvrgnute operativnom zahvatu, a imaju neke od simptoma koji ukazuju na COVID.

Izvor: Avaz

spot_img

Povezani postovi

Zašto se jabuke sjaje? Nećete vjerovati kad vidite o čemu je riječ

Uberite jabuku sa stabla, malo je obrišite i zasjat...

Ovih 17 faktora mogu predvidjeti moždani udar

Stope moždanog udara rastu, a više od pola miliona...

Kako da jednostavno očistite peglu? Odličan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak

Mnoge domaćice će se složiti da je od peglanja...

Ideja za ručak: Uz rižu ili pire krompir napravite ukusni i sočni gulaš

Gulaš je jelo koje zauzima posebno mjesto u tradiciji...