Raste broj oboljelih: Vraća li korona obaveznu izolaciju

/

S periodima hladnijeg vremena i dugotrajnijeg boravka u zatvorenom raste broj oboljelih od koronavirusa. U najvećem broju slučajeva simptomi su slični sezonskoj gripi.

Nije prijetnja

– Radi se o novim mutacijama omikron soja koronavirusa, ali budući da je veliki broj građana vakcinisan i već prebolovao, stekli smo popriličan imunitet i simptomi su puno blaži. Slični su prehladi. Međutim, kod hroničnih bolesnika mogu dovesti do komplikacija, upala pluća i slično – kazala nam je epidemiologinja Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Dokaz ovakvoj tvrdnji je i informacija Instituta za javno zdravstvo RS prema kojoj je u posljednjih sedam dana prisustvo virusa potvrđeno kod 14 od 124 testirane osobe te da je prijavljen i jedan smrtni slučaj. Preminuo je stariji muškarac iz Banje Luke.

Nakon što je federalni ministar zdravstva u junu donio naredbu o prestanku epidemije zarazne bolesti COVID-19, koronavirus se više ne smatra prijetnjom zdravstvenom sistemu, osobe sa simptomima same vrše testiranja, a drugačiji je i postupak nadzora nad oboljelima. Prema riječima dr. Bičo, Zavodi za javno zdravstvo prate situaciju, ali kao u slučaju sezonske gripe.

Sami se testiraju

– Pacijenta koji osjeti simptome posavjetujemo da kupi test u apoteci i u slučaju pozitivnog rezultata prijavljuje se nama. Pod nadzorom porodičnog ljekara ide u izolaciju, a mi kontaktiramo ukućane, pratimo simptome, savjetujemo da ostanu kod kuća. Slično je kao i u periodu epidemije, samo što se sada izolacija preporučuje, nije obavezna – kaže dr. Bičo.

S prestankom epidemije ukinuto je i obavezno testiranje pacijenata prije prijema u bolnicu, a sada se testiranje radi samo kod osoba koje moraju biti podvrgnute operativnom zahvatu, a imaju neke od simptoma koji ukazuju na COVID.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Savjeti za zaštitu paradajza od plamenjače: Važno za svakog vrtlara

Plamenjača zahvata listove, stabljiku i plodove paradajza, a ako...

Danas je Nova hidžretska godina: Koji su običaji?

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini...

Napravite efikasno sredstvo protiv komaraca od samo dva sastojka koje svi imamo

U ljetnim mjesecima dosadni komarci često nas napadaju. Naročito...

Gdje se skloniti tokom grmljavine: Ova mjesta su najsigurnija, ne tuširajte se i ne perite suđe

U ljetnim i proljetnim mjesecima česta su nevremena s...