Katastrofa u Sloveniji i Italiji: Bujice nose vozila. Čovjek se utopio u dnevnom boravku

/

U Sloveniji je situacija dramatična. Rijeke u Gorenjskoj i Posočju počele su naglo rasti. Na području Save Bohinjske i gornje Soče već je počelo izlijevanje.

Izlijevanje i grad vjerovatni su na cijelom području sjeverozapadne Slovenije i dijelu centralne Slovenije te duž obale. Poplave rijeka moguće su i u Vipavi, Savinjskoj, Koroškom, izvijestilo je Neurje.si.

Pritok Drave na granici s Austrijom je još uvijek stabilan, no do podne će se ubrzano povećati. Ujutro će se i Drava izlijevati, a tijekom dana će se raširiti poplavljena područja duž cijele Drave.

Drava bi mogla poplaviti u većem obimu sutra popodne i u subotu navečer, napominju slovenski meteorolozi koji najavljuju kako bi more moglo potopiti rive.

-Ujutro će se visok nivo mora poklopiti s jakim jugozapadnim vjetrovima – ističu.

Izlile rijeke u Italiji

U Italiji su se pak rijeke već izlile – bujice teku ulicama, a automobili su posve potopoljeni. S društvenih mreža stižu apokaliptične snimke iz Toskane.

Gradovi Pisa, Carmignano, Figline di Prato su pod vodom nakon izlijevanja rijeke Bisenzio.

Oluja je u Italiji odnijela tri života. Predsjednik toskanske regije Eugenio Giani izvijestio je kako je prva žrtva 85-godišnji Alfio Ciolini koji je poginuo u svom domu u Montemurlu sjeverno od Firence, prenosi Corriere della sera.

Ciolini se utopio u svojoj dnevnoj sobi, nije uspio pobjeći na gornji sprat kuće jer je imao teškoća s kretanjem, a voda je snažno prodirala u njegov dom.

Druga žrtva je 84-godišnja žena kojoj je pozlilo dok je lopatom pokušavala izbaciti vodu iz svog dvorišta, dok podaci o trećoj žrtvi još nisu poznati. Još se jedna osoba smatra nestalom u pokrajini Veneto.

Oluja Ciaran zahvatila je sjeverozapadnu Evropu u četvrtak s jakim vjetrovima i obilnom kišom, zbog čega su zatvorene škole, aerodromi, željeznički i trajektni promet.

Porast će i razina mora, uz noćnu plimu do 4 sata more može poplaviti do visine od 30 centimetara, javlja Arso. Stravične snimke iz talijanskog mjesta Figline di Prato nedaleko od Firenze pokazuju kako bi to moglo izgledati.

Rekordna količina padalina od četvrtka ujutro zabilježena je na Vogelu, gdje je palo 100 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Nove oluje u Sloveniji

Sljedećih će sati padavina na sjeverozapadu Slovenije dodatno jačati, a u petak sredinom noći kroz Sloveniju sa zapada početi prelaziti hladna vremenska fronta uz koju će nastati oluje s pljuskovima i jakim udarima vjetra.

Na širem području Julijskih Alpa i njihovog podnožja očekuje se 100 do 200 litara kiše po četvornom metru. Drugdje u brdovitim predjelima Slovenije pasti će od 60 do 120 litara kiše po kvadratnom metru, piše Fokus.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Otvorena birališta u Hrvatskoj: 3,7 miliona osoba ima pravo glasa na izborima za novi saziv sabora

Danas se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog...