EU očekuje da se BiH uskladi s politikama EU u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku

/

Evropska unija očekuje da se Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat, u potpunosti uskladi s politikama EU u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku.

Usklađivanje vizne politike

– Budući da je za državljane pojedinih trećih zemalja, uključujući Tursku, Kinu, Rusiju, Azerbejdžan, Oman, Katar i Kuvajt, obavezno posjedovanje viza za ulazak u EU, od BiH se očekuje da osigura napredak u usklađivanju svoje vizne politike s politikom EU – naveo je u odgovoru na Fenin upit portparol Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Dodao je da je nedavno postignut napredak u usklađivanju vizne politike BiH s uvođenjem viznog režima za Bahrein od septembra 2023.

– Pozivamo BiH da svoju viznu politiku uskladi s politikom EU pojednako za sve zemlje, što je važno, ne samo za proces pristupanja BiH EU, već i za adekvatno funkcionisanje bezviznog režima BiH s EU koji je već uspostavljen – naveo je Koenig.

Sporazum o Frontexu

Prema njegovim riječima, EU kontinuirano prati ispunjavanje zahtjeva za izuzeće od viza od zemalja čiji su državljani dobili bezvizni pristup EU.

– Ne postoje neposredni planovi za uvođenje viznog režima s BiH, imajući u vidu da je snažnije integrisanje zapadnog Balkana u EU jedan od ciljeva politika EU. Ipak, EU zadržava pravo da ponovo uvede vizni režim ukoliko se ne ispune uslovi za izuzeće od viza – naveo je Koenig.

Napomenuo je da se u Šestom izvještaju o mehanizmu suspenzije viza, koji je Evropska komisija dostavila Evropskom parlamentu i Evropskom vijeću u oktobru 2023. godine, navodi da se, osim usklađivanja vizne politike s listom zemalja za koje je potrebna viza za EU, od Bosne i Hercegovine očekuje također da ubrzano ispregovara, potpiše i ratifikuje Statusni sporazum o Frontexu s EU te da se riješe pitanja saradnje na readmisiji koju su signalizirale države članice.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...