EU očekuje da se BiH uskladi s politikama EU u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku

/

Evropska unija očekuje da se Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat, u potpunosti uskladi s politikama EU u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku.

Usklađivanje vizne politike

– Budući da je za državljane pojedinih trećih zemalja, uključujući Tursku, Kinu, Rusiju, Azerbejdžan, Oman, Katar i Kuvajt, obavezno posjedovanje viza za ulazak u EU, od BiH se očekuje da osigura napredak u usklađivanju svoje vizne politike s politikom EU – naveo je u odgovoru na Fenin upit portparol Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Dodao je da je nedavno postignut napredak u usklađivanju vizne politike BiH s uvođenjem viznog režima za Bahrein od septembra 2023.

– Pozivamo BiH da svoju viznu politiku uskladi s politikom EU pojednako za sve zemlje, što je važno, ne samo za proces pristupanja BiH EU, već i za adekvatno funkcionisanje bezviznog režima BiH s EU koji je već uspostavljen – naveo je Koenig.

Sporazum o Frontexu

Prema njegovim riječima, EU kontinuirano prati ispunjavanje zahtjeva za izuzeće od viza od zemalja čiji su državljani dobili bezvizni pristup EU.

– Ne postoje neposredni planovi za uvođenje viznog režima s BiH, imajući u vidu da je snažnije integrisanje zapadnog Balkana u EU jedan od ciljeva politika EU. Ipak, EU zadržava pravo da ponovo uvede vizni režim ukoliko se ne ispune uslovi za izuzeće od viza – naveo je Koenig.

Napomenuo je da se u Šestom izvještaju o mehanizmu suspenzije viza, koji je Evropska komisija dostavila Evropskom parlamentu i Evropskom vijeću u oktobru 2023. godine, navodi da se, osim usklađivanja vizne politike s listom zemalja za koje je potrebna viza za EU, od Bosne i Hercegovine očekuje također da ubrzano ispregovara, potpiše i ratifikuje Statusni sporazum o Frontexu s EU te da se riješe pitanja saradnje na readmisiji koju su signalizirale države članice.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH – Isplata...