Poljoprivrednici očajni, inflacija i poskupljenja gase farme

/

Predstojeća jesenja sjetva na području Unskosanskog kantona biće najteža do sada i sjetvom će biti obuhvaćene najmanje površine zemljišta u poslijeratnom periodu, tvrdi Ekrem Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mesa i mlijeka USK.

“Situacija nikad nije bila teža nego što je sada i nikad sjetva nije bila skuplja. Cijena sjemenske pšenice dostiže 1,5 maraka po kilogramu, a otkupna iznosi 40 feninga. Kilogram đubriva je 1,5 maraka, nema nikakvih olakšica za poljoprivrednika kada se radi o energentima, litra nafte je tri marke, jednostavno država ne želi ni da čuje za naše probleme i potrebe”, kaže Veladžić.

Navodi da se u takvoj situaciji većina poljoprivrednika odlučuje da smanji sjetvene površine, a mnogi gase proizvodnju i farme.

“Vodeći ovakvu politiku sve više ćemo zavisiti od uvoza i uvoznih lobija. Farmeri više ne žele sjemeniti svoja grla i drastično se smanjuje stočni fond na ovim prostorima. Zamislite situaciju u kojoj su poljoprivrednici prinuđeni uzimati kredite po kamatnoj stopi od sedam ili osam odsto, a Razvojna banka FBiH, koja bi trebalo da bude podrška poljoprivrednoj proizvodnji, kredite s minimalnim stopama izdaje firmama koje su bliske domaćim političarima ili na njihovu preporuku, a koje se bave trgovinom ili sličnim djelatnostima”, ogorčen je Veladžić.

Prema njegovim riječima, katastrofalna agrarna politika se ogleda u podatku da je proizvodnja mlijeka na području Unsko – sanskog kantona manja za oko pola miliona litara u odnosu na prošlu godinu, te da i dalje ima tendenciju pada.

“Kolikotoliko pozitivna okolnost je da na tržištu ima sada kukuruza, koji je glavna stočna hrana, i da se može nabaviti po povoljnim cijenama. Rezultat je to i svinjske kuge koja je opustošila fond svinja u Bosni i Hercegovini, ali sve je to kratkog daha ako nema dobre politike u sektoru agrara”, kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, sve više ovdašnjih poljoprivrednika se odlučuje na zatvaranje farmi i odlazak na rad u inostranstvo, pa je trenutno evidentan problem nedostatak radne snage.

“U ovome trenutku kakotako opstaju porodična gospodarstva, ali mnogi poljoprivrednici stavljaju katance na svoje farme”, navodi Veladžić.

U Vladi USK navode kako je ove godine u sektor agrara investirano oko devet miliona maraka, što je do sada rekordan iznos, te da će rebalansom budžeta biti izdvojen dodatni novac.

Međutim, poljoprivrednici kažu kako je svu pomoć i poticaje pojela inflacija te da je sve teže održati rentabilnost kada se radi o poljoprivrednoj djelatnosti.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...