Državljani BiH: Muniri iz Tešnja odbijen zahtjev za evakuaciju iz Gaze

/

Munira Abu Hagag zajedno sa suprugom, kćerkom i sinom nalazi se u blizini graničnog prelaza Rafah. Ona je iz Tešnja, a već godinama živi u Pojasu Gaze. Iako su ona i njena djeca državljani Bosne i Hercegovine odobrenje za prelazak nisu dobili, tvrdi za N1.

”Živimo u strahu svaki dan, svaki dan je gore i gore. Postaje život kao pakao, nemamo vode, struje, a hrane malo. Ne može se ni kupiti a i to malo što ima je preskupo. Plašimo se za sve svoje. Podnijeli smo zahtjev ambasadi BiH u Egiptu, poslali su zahtjev Izraelu i kažu da su odbili naša imena. Mi smo obični civili. Nemamo nikakve veze sa vojskom i politikom. Molimo naše Ministarstvo vanjskih poslova da nam pomogne. Molimo sve koji mogu da pomognu”, kazala je Abu Hagag za N1.

Tokom noći iz Pojasa Gaze je uspješno evakuirano 36 osoba iz Bosne i Hercegovine, dok se šest osoba sa liste za evakuiranje nije pojavilo na prelazu Rafah.

”Ambasada naša tražila je da ponovno pošaljemo zahtjev, poslali smo ponovno. Rekli su nam iz ambasade BiH da čekamo nekoliko dana dok izvedu ove ljude. Izveli su te naše Bosance, a sa njima i neke arapske porodice koje nemaju državljanstvo, mi nismo izašli, a imamo državljanstvo. Ne znam zašto… Nema razloga da nam ne daju dozvolu da izađemo. Molimo za pomoć”, zaključila je Munira Abu Hagag.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Egiptu uputila je zahtjev za evakuiranje 54 osobe iz Gaze, a riječ je o 29 državljana BiH i njihovim bližim srodnicima. Izraelska strana odobrila je da Gazu napuste 42 osobe sa spiska.

Povezani postovi

Osnivanjem Mehmedovićeve stranke SDA Tešanj ostaje bez polovine vijećnika

Aktuelna vijest danas je bila da je Mehmedović završio...

Izbjegnuta tragedija kod Doboja: Vozač automobila pokušao preći prugu u trenutku nailaska voza

Za dlaku je izbjegnuta tragedija na jednom od željezničkih...

Počeli radovi na najskupljoj dionici autoputa na Koridoru 5c, Medakovo – Ozimice

Od 650 kilometara panevropskog autoputa na Koridoru 5c, od...

Odgovor Općine na situaciju u školi u Medakovu: Zaprimili smo „čudan“ dopis

Nakon što su roditelji učenika koji pohađaju O.Š. „9....