Ministar Antonio Šimunović: “Svi mi kao pojedinci trebamo uraditi onoliko koliko je u našoj moći da poboljšamo svoj status”

/

U fokusu javnosti oduvijek je bio rad Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, što posebno i ne iznenađuje ukoliko znamo da su neke od najranjivijih kategorija stanovništva upravo vezana za rad ovog Ministarstva. Vlada ZDK je još prošle godine donijela odluku o isplati porodiljnih naknada u visini od 1000 KM. Ova kao i bezbrojne druge teme koje zanimaju građane su bile povod za intervju sa ministrom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Antoniom Šimunovićem.

ZOS Radio: Od prošle godine Vlada ZDK isplaćuje porodiljne naknade za nezaposlene porodilje u iznosu od 1000 KM. Da li će do kraja ove godine biti izmjena u ovom segmentu i kakvi su planovi za 2024.godinu?

Ministar Antonio Šimunović: Da, od rujna 2022. godine u primjeni su Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom kojima su izjednačena primanja svim porodiljama iz Budžeta Zeničko-dobojske županije i omogućeno da pravo mogu ostvariti do godinu dana sve porodilje koje imaju prebivalište šest mjeseci i više u našoj županiji, bez obzira na radnopravni status porodilje. Uslijed ovih poboljšanja, do kraja 2022. godine omogućeno je da ovo pravo ostvari 1.097 porodilja koje nisu u radnom odnosu i koje do tada nisu ispunjavale ranije propisane uvjete, Također je omogućeno ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje za ove porodilje ako iste ne mogu ostvariti po drugom osnovu. Prema podacima za prvu polovinu ove godine navedeno pravo mjesečno je ostvarivalo u prosjeku 1.693 porodilja koje nisu u radnom odnosu. Pravo porodilja koje nisu u radnom odnosu je relativno dobro uređeno i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice prati provedbu ovog prava kao i drugih prava propisanih zakonom, te će u skladu s eventualnim neusklađenostima i potrebama pristupiti izmjenama odredaba u ovom pravu.

ZOS Radio: Osim porodiljnih naknada Vaše Ministarstvo značajna sredstva opredjeljuje i za javne kuhinje. Koja sredstva su ove godine opredijeljena u ove namjene i da li je došlo do povećanja broja korisnika javnih kuhinja?

Ministar Antonio Šimunović: Na prijedlog Ministarstva, rad javnih kuhinja u kontinuitetu podržava Vlada Zeničko-dobojske županije s ciljem pripremanja obroka najugroženijim građanima na području Zeničko-dobojske županije radi prevazilaženja stanja socijalne potrebe uzrokovane teškom socijalnom i materijalnom situacijom građana, kako bi se preveniralo ili umanjilo ekstremno siromaštvo građana. U Budžetu Ministarstva kao pomoć radu javnih kuhinja planirana su sredstva u iznosu 350.000,00 KM i ista će biti raspodijeljena nakon završenih procedura po objavljenom Javnom pozivu za prikupljanje prijava za financiranje/sufinanciranje rada javnih kuhinja iz sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona predviđenih za 2023. godinu. S obzirom na poskupljenje energenata i hrane, ovo ministarstvo je u ovoj godini predvidjelo više sredstva za 40.000,00 KM. Prema dostavljenim podacima javnih-humanitarnih kuhinja u ovoj godini je na evidencijama ukupno 1.717 korisnika obroka i ovaj broj je manji u odnosu na 2022. godinu kada je ukupno bilo 2.100 korisnika. U kontekstu odgovora na ovo pitanje važno je naglasiti da javne kuhinje revidiraju uvjete za ostvarivanje prava na obrok u skladu s potrebama i financijskim mogućnostima za pripremanje i distribuciju obroka te da uglavnom zbog ovih razloga imamo promjene broja evidentiranih korisnika.

ZOS Radio: Kroz transfere općinskim/gradskim službama socijalne zaštite opredijelili ste veća sredstva nego prethodnih godina a u cilju pomoći građanima. Možete li nam reći nešto više o tome?

Ministar Antonio Šimunović: U Budžetu Ministarstva za 2023. godinu povećana su izdvajanja za 85.000,00 KM na ime privremene i jednokratne novčane pomoći putem centara za socijalni rad i nadležnih službi socijalne zaštite Doboj Jug i Usora, tako da su za navedena prava Odlukom Vlade Kantona odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 250.000,00 KM. Na ovaj način Ministarstvo i Vlada Zeničko-dobojske županije pružaju podršku jedinicama lokalne samouprave kako bi putem svojih nadležnih ustanova i službi blagovremeno i efikasno poduzele konkretne aktivnosti na preveniranju stanja socijalne potrebe pojedinaca i porodica u lokalnoj zajednici, to jeste putem ovlaštenih stručnih timova izvršili procjenu za ublažavanje ili otklanjanje stanja socijalne potrebe pojedinca i porodice na području svog djelovanja.

ZOS Radio: Ministarstvo svake godine opredijeli i određeni dio sredstava u cilju uvezivanja radnog staža za radnike čije su firme u postupku stečaja i likvidacije. Da li je ove godine već bilo takvih zahtijeva i ako jeste o kojem broju radnika se radi?

Ministar Antonio Šimunović: Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u sklopu svojih planova rada predviđa aktivnosti koje se odnose na pružanje podrške socijalnog zbrinjavanja zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostali ili ostaju bez posla, a za što je u Budžetu ovog ministarstva za 2023. godinu planirano 300.000,00 KM. U ovoj godini je  za ovu namjenu utrošeno ukupno 117.615,62 KM za penzioniranje ukupno 20 radnika Krivaje-Mobel d.o.o Zavidovići u Metalno Zenica, te za 3 pojedinačna zahtjeva koja su podnijeli radnici firmi koje su brisane iz registara i koje nemaju pravnog sljednika. Do kraja godine, a u skladu s dospjelim zahtjevima, očekujemo da će se utrošiti dodatna sredstva s ove budžetske pozicije. Također, ovo je aktivnost koju namjeravamo provoditi i u narednoj godini.

ZOS Radio: Šta su najveći izazovi s kojima se Ministarstvo suočava u svom radu?

Ministar Antonio Šimunović: Imajući u vidu složenu nadležnost ovog ministarstva, činjenicu da su korisnici usluga istog najugroženije kategorije našeg stanovništva, dakle osobe koje su u stanju socijalne potrebe, osobe koje uslijed stalnih turbulencija na tržištu rada ostaju iz ovih ili onih razloga bez posla, raseljena lica i povratnici, sigurno da je izazova mnogo. Nastojat ću da kroz svoje lično djelovanje, u okviru zakonom propisanih mogućnosti i novčanih sredstava koja Budžetom budu dodijeljena ovom ministarstvu, na najbolji i najekonomičniji način odgovorimo na zahtjeve svih naših građana, uz stalnu intenciju ka poboljšanju socijalne slike našeg stanovništva.

ZOS Radio: Koja je Vaša poruka građanima?

Ministar Antonio Šimunović: Ovakvo pitanje je sigurno uvijek najteže za odgovoriti, ali uvažavajući složenost cjelokupne društveno-ekonomske situacije, stalne udare na potrošačke korpe, inflaciju i razne druge probleme koji su teret našeg društva i svakog pojedinca u njemu, moja poruka je da mi svi kao pojedinci sigurno možemo na svom mikroplanu, u svakom danu učiniti nešto što će u konačnici rezultirati boljim uvjetima za život svih nas i društva kao cjeline. Moja je poruka uvijek usmjerena ka mladim ljudima da uče, da se obrazuju, da ulaže u svoje vještine jer znanje i stručnost, izvrsnost je nešto što će se znati cijeniti na tržištu rada. Ministarstvo kojim rukovodim ima više projekata usmjerenih ka aktivnim mjerama zapošljavanja, potičemo naše stanovništvo na prekvalifikacije i dokvalifikacije za stjecanje novih vještina koje su tražene na tržištu rada, čime postaju konkurentniji i otvara im se mogućnost za trajno zaposlenje. Dakle, generalna poruka je da svi mi kao pojedinci trebamo uraditi onoliko koliko je u našoj moći da poboljšamo svoj status, u konačnici svoj život, a vlast kroz kreiranje svojih politika da osigura preduvjete za poboljšanje životnog standarda svih građana naše županije.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

ZDK: Izdat 501 prekršajni nalog, 70 vozača vozilo pod utjecajem alkohola

Nakon izvršenih analiza i procjena koje su vršene na...

Islamski centar svečano otvoren u Zenici

Islamski centar svečano otvoren u Zenici, gradonačelnik Kasumović poručio:...

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona uspostavila Ured za digitalizaciju

Privredna komora ZDK uspostavila je Ured za digitalizaciju. Ured...

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...