Mladi u BiH ne vide ništa konkretno što su vlasti učinile da ih zadrže

/

Ekipa BHRT-a je razgovarala s mladima iz različitih gradova u BiH i pitala – kako vide svoju budućnost ovdje i šta je to što ih odvodi iz BiH.

Na mladima ostaje budućnost, stara je uzrečica. Međutim, kome će ostati Bosna i Hercegovina kada su sve porazniji podaci o odlasku mladih iz BiH. Ekipa BHRT-a je razgovarala s mladima iz različitih gradova u BiH i pitala – kako vide svoju budućnost ovdje i šta je to što ih odvodi iz BiH.

Mladi koji su ostali u Bosni i Hercegovini nadaju se da će vlasti s nadležnim institucijama učiniti dodatne napore da odvedu Bosnu I Hercegovinu u Europsku uniju. Međutim, mladi u Tuzli ističu da je krajnje vrijeme da se prestane mlade obeshrabrivati na ovim prostorima.

Mladi u Banja Luci žele ostati u svome gradu, ali žele i da vlasti više pažnje posvete njima. Bolje uvjete življenja, prije svega u obrazovanju. Također, priželjkuju i mladi u Unsko-Sanskom kantonu. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, mladi ne vide ništa konkretno što su vlasti učinile da ih zadrže u svojoj zemlji. I službeni podaci govore da je u posljednjih deset godina trideset posto manje učenika i studenata u svim osnovnim, srednjim školama i na fakultetima u BiH.

Mladi trebaju biti prioritet politike

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...