Roditelji učenika zabrinuti: Stala gradnja škole u Medakovu, nadležni ne reagiraju

/

Godinama unazad, roditelji učenika koji pohađaju osnovnu školu u tešanjskom naselju Medakovo, molili su nadležne da se počne s gradnjom novog objekta. Nadu im je dala 2020. godina, kada su se stekli uslovi za početak gradnje. Tokom 2020. i 2021., samo za zemljane radove, armiranobetonski suteren i prizemlja, te gradnju sprata obezbjeđeno je 1,15 miliona KM.

Godina 2023., je na izmaku, a radovi na izgradnji nove školske zgrade, koju pohađa oko 400 učenika, još uvijek nije privedeno kraju. Za završetak objekta nedostaje oko dva miliona maraka. Česte poplave dodatno su ugrozile objekat ove škole, koja je najneuslovnija u ZDK-u, zbog čega i roditelji i uprava zahtijevaju od nadležnih da se radovi na izgradnji ubrzaju.

Montažni objekt, koji je izgrađen prije pola stoljeća od kancerogenih materijala, ne predstavlja samo nepovoljan ambijent za odvijanje nastave nego i sigurnosnu prijetnju za 387 učenika i 60 uposlenika.

Ekipi ZOS radija obratili su se roditelji učenika koji pohađaju ovu školu. Istakli zabrinutost za zdravlje svoje djece, te su odlučni poduzeti sve mjere kako bi se gradnja ovog objekta što prije privela kraju.

„Ukoliko se u kratkom roku ne osposobi bar jedna učionica u novoj školi, spremni smo da djeca napuste školu, odnosno da ih prebacimo u druge. Više puta smo se obraćali Načelniku Općine Tešanj i Ministarstvu ZDK, no, uvijek su odgovornost prebacivali jedni na druge, a naša djeca borave u hladnim i neuslovnim učionicama. Dok djeca sjede na času, miševi hodaju pored njih. Mi drugog rješenja nemamo“, kazali su roditelji učenika iz Medakova.

Postojeći školski objekt u kojem trenutno borave djeca, građen je sedamdesetih godina prošloga stoljeća, od azbesta i drugih neadekvatnih materijala. Vijek trajanja mu je bio dvadesetak godina, ipak djeca iz ovog kraja više od pola dana provedu u ovom objektu.

„Mi sad idemo na sve. Borimo se zadnji godinu dana. Čekali smo da vidimo to obećanje koje nam je dato, ali niko ništa ne poduzima. Gradi se dvorana u Jelahu, bazen u Zenici, parking prostori, znakovi, ali nas nema nigdje“, kazali su roditelji djece, koji ne namjeravaju odustati, nego se boriti svim silama da se gradnja školskog objekta u Medakovu privede kraju.

Do sada je u izgradnju nove škole Općina Tešanj uložila 700.000 maraka, a Vlada ZDK 450.000. Ukoliko gradnja škole uskoro ne bude nastavljena, roditelji najavljuju da će djeci zabraniti pohađanje nastave u neuslovnom školskom objektu, te prelazak u druge škole.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...