Odgovor Općine na situaciju u školi u Medakovu: Zaprimili smo „čudan“ dopis

/

Nakon što su roditelji učenika koji pohađaju O.Š. „9. septembar“ Medakovo, čekali gotovo tri godine, da se završi gradnja novog školskog objekta, početkom juna ove godine, angažirali su svog pravnog zastupnika, advokata Mustafu Alića.

Budući da je dobio ovlaštenje, da u ime Vijeća roditelja škole sudjeluje i poduzme aktivnosti u cilju zaštite djece i uposlenih od posljednica djelovanja azbesta prisutnog u ovoj javnoj ustanovi, Alić je poslao „Zahtjev za hitan završetak izgradnje nove Osnovne škole u Medakovu“.

Zahtjev je poslao bivšoj premijerki ZDK, Amri Mehmedić, Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, ministrici Draženki Subašić i načelniku Općine Tešanj, Suadu Huskiću.

Samo sedam dana, nakon što je Alić poslao Zahtjev, stigao je i odgovor nadležnih iz Općine Tešanj, ali ne advokatskom uredu, ne ogorčenim roditeljima, ne Vijeću roditelja, nego direktoru O.Š. „9. septembar“, koji izbjegava svaki vid saradnja s njima.

Odgovor nadležnih iz Općine glasi:

„Zaprimili smo „čudan“ dopis u kojem se u zaglavlju navodi naziv škole i advokatski ured, a u potpisu je Punomoćnik Vijeća roditelja. Nije nam jasno o čemu je riječ. Ne poznajemo unutrašnje odnose i strukturu upravni i stručnih organa unutar škole, ali u svim dosadašnjim iskustvima, a sodno Zakonu o osnovnoj školi i drugim ovlaštenjima, školu je predstavljao direktor škole. Kakva su ovlaštenja Vijeća roditelja za eksternu komunikaciju, kako se prenose na advokatske kancelarije i u kojim područjima rada i djelovanja se mogu koristiti nismo upućeni. Stoga vam skrećemo pažnju na upotrebu poštivanja zakona i propisa, te pozivamo instituciju nadležnu za nadzor nad zakonitošću rada škola da provjeri o čemu je riječ i o tome nas informiše“, stoji između ostalog u dopisu, na koji ne posjedujemo odgovor.

U daljem tekstu dopisa stoji i:

„Smatramo paušalnom i laičkom opasku da općina Tešanj nije poduzela i iskoordinirala aktivnosti s Ministarstvom. To nam nije zakonska obaveza, ali smo u dobroj namjeri pokušavali bezbroj puta inicirati razgovor, slali dopise isl… Upućujemo vas da komunikaciju o nastavku projekta vodite s Ministarstvom obrazovanja ZDK i Vladom ZDK“, stoji u dopisu Općine koji je potpisao načelnik Suad Huskić.

Budući da smo iz redakciji poznatih i kredibilnih izvora dobili informacije kako se vrši pritisak na Vijeće roditelja, odnosno one roditelje koji su ujedno i zaposlenici škole, ostaje pitanje hoće li roditelji ove javne ustanove ostati saglasni, hoće li doći do svojih ciljeva ili će posustati zbog određenih pritisaka koji se na njih vrše već nekoliko mjeseci.

Dopis koji je stigao na adresu direktora škole, kao i Zahtjev, dobili smo iz kredibilnih izvora poznatih redakciji.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Doboj Jug: Potpisani ugovori za općinske stipendije

Danas su u Sali vijeća Općine Doboj Jug uz...

Javni parking u Tešnju dobio punjač za električne automobile

U rad je pušten punjač za električne automobile na...

Drugi u BiH: Ko je vozač iz Maglaja koji ima dug od 88.117 KM na ime neplaćenih kazni

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH...

Tešanj: Zbog Kraljevog brda pljušte krivične prijave

Gola sječa 18 hektara visokokvalitetne šume zbog izgradnje odlagališta...