Turizam se dogodine vraća na nivo iz 2019.

/

Svijetom je do kraja septembra ove godine putovalo 975 miliona turista, ili 38 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Zbog snažne turističke potražnje i potrošnje uslovljene i porastom cijena, globalno će turizam do kraja ove godine dostići 90 posto nivoa iz 2019, dok će se u narednoj vratiti na taj nivo, pokazuju nove procjene UNWTO.

– Međunarodni turizam na putu je oporavka, a najnovije izdanje Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a pokazuje da su svjetska odredišta u trećem tromjesečju primila 22 posto više međunarodnih turista nego u istim mjesecima prošle godine, čemu je pogodovala ljetna sezona – rekli su iz UNWTO, prenosi Bankar.me.

Oni su saopštili i da je, prema prvim procjenama, u trećem tromjesečju ove godine međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo 91 posto u odnosu na one u istom tromjesečju prije pandemije, te da ih je u julu bilo 92 posto, čim je taj mjesec najbolji do sada od početka pandemije.

Za prihode od međunarodnog turizma procjenjuju da bi globalno u ovoj godini mogli dostići oko 93 posto iz 2019. godine.

Novi podaci UNWTO-a pokazuju da je u mnoga odredišta u svijetu u ovoj godini došlo jednako ili više turista i da su ostvarili i veće prihode nego 2019.

Po svjetskim regionima, podaci UNWTO-a pokazuju da je najviše turista u ovoj godini posjetilo odredišta na Bliskom istoku, te u Evropi i Africi, koje i predvode oporavak od pandemije.

Evropa je u devet mjeseci dostigla ukupno 94 posto dolazaka stranih turista iz 2019. godine, ali i dalje je najposjećenija u svijetu, u kojoj 550 miliona međunarodnih dolazaka turista čini 56 posto od njihova ukupnog broja u svijetu, čemu su dosta doprinijeli turisti iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Afrika je stigla do 92 posto dolazaka turista u odnosu na one prije pandemije, dok je Ameriku u devet mjeseci ove godine posjetilo njih oko 89 posto kao 2019. godine.

Azija i Pacifik dostigli su 62 posto rezultata u odnosu na one prije pandemije, zbog sporijeg otvaranja za međunarodna putovanja.

Izvor: biznisinfo

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Budite spremni za more brzo i lako uz medicinsku dijetu

Veliki broj ljudi upravo u periodu pred ljeto kreće...

Zašto nikada nakon odmora ne biste trebali raspakovati kofere u spavaćoj sobi

Spremanje kofera zna biti vrlo zahtjevno jer ponekad imamo...

Papreno ljetovanje za četvoročlanu porodicu u Makarskoj

Četvoročlana porodica koja se odluči da ovog ljeta sedmodnevni...

U Hitnoj pomoći povećan broj osoba sa ugrizom krpelja

U narednim danima u Bosni i Hercegovini očekuju se...