Predstavljen uređaj za sprečavanje nasilja nad ženama, a čiji je tvorac Inžinjerska komora FBiH

/

U Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine danas su predstavljena moguća tehnička rješenja za sprečavanje nasilja nad ženama, a među njima je uređaj koji je razvila Inžinjerska komora FBiH.

Riječ je o uređaju u obliku privjeska, a pritiskom dugmeta na ovom uređaju šalje se poziv u pomoć i koordinate mjesta na kojem se osoba nalazi.

Potpredsjednik Inžinjerske komore FBiH Edvin Škaljo je izjavio da bi se upotrebom ovog uređaja značajno skratilo vrijeme dolaska policije na mjesto događaja. Postoji mogućnost slanja poruke ne samo policiji, već i sigurnoj kući i drugim nadležnim organizacijama i institucijama.

Škaljo je najavio da će se obratiti entitetskoj vladi kako bi formirali radno tijelo koje će razmotriti eventualnu upotrebu ovog uređaja koji je još u testnoj fazi i koji bi do jeseni trebao biti operativan.

Mubera Hodžić-Lemeš iz Sigurne kuće Kantona Sarajevo podržala je ovu inicijativu, uvjerena da bi se ovim uređajem mogli spriječiti brojni slučajevi nasilja nad ženama. Kao prvi korak utvrđen je pilot projekat na manjem broju štićenica sigurnih kuća.

Predsjednica Inžinjerske komore FBiH Sanela Klarić i dopredsjednik Izvršnog odbora Sekcije inžinjera elektronike, automatike i telekomunikacija u ovoj komori Igor Jurčić napomenuli su da im je potrebna institucionalna podrška za aktivnosti Inžinjerske komore FBiH, piše Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...