KPZ Zenica: U kućnom zatvoru 29 osoba nosi ”nanogicu”

/

Zbog popunjenosti, zatvori u Bosni i Hercegovini, često imaju problem sa smještajem osuđenika, stoga bi češće primjenjivanje izdržavanja kazne, u obliku kućnog zatvora, lakših krivičnih djela do jedne godine zatvora, pomoglo da se smještajni kapaciteti oslobode, ali i da se uštedi.

Na evidenciji Kazneno-popravnog zavoda Zenica u kućnom zatvoru sa elektronskim uređajem za praćenje, trenutno je 29 osoba. Radi se o osobama koje su izvršila krivična djela do kazne zatvora od 12 mjeseci i kao takva, kaznu izdržavaju na ovaj način, u krugu vlastitog doma pod 24- satnim nadzorom, odnosno praćenjem kretanja.

Rusmir Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica, navodi:

To znači u svakom momentu mi znamo da li je osuđenik na licu mejsta kod svoje kuće na izdržavanju kazne jer nama svako udaljavanje sa lica mjesta nama dođe obavještenje tada naši timovi izlaze na lice mjesta i utvrđuju da li je došlo do tehničkih problema ili je to lice otišlo.

Zvanične potvrde iz Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine koliko je osoba pokušalo skinuti “nanogicu”, nema, dok prema riječima direktora KP doma Zenica od 2014. godine od kada se primjenuje ovaj vid izdržavanja kazne u ovoj ustanovi, od 849 osoba samo 33 su prekršile ovu odredbu.

Nezir Pivić, redovni profesor na Pravnom fakultetu UNZE, pojašnjava:

Ministarstvo pravde je u suštini u svom smislu ima određenu kontrolnu ulogu naročito u pogledu izvršavanja sankcija kako bi eventualno donosilo nove odluke u pogledu što kvalitetnijih načina izvršenja svih kazni koje su predviđene samim krivičnim zakonom.

Osuđenim licima je dozvoljeno napuštanje prostorije u kojoj izdržavaju kućni zatvor zbog radne obaveze, zbog dobijanja neophodne zdravstvene zaštite,pohađanja redovne nastave ili polaganja ispita, posjećivanja raznih savjetovališta, a sve to mogu samo uz validne dokumentacije koja dokazuje razloge za ove aktivnsoti.

Ipak, stručnjaci iz oblasti sigurnosti te pravnih nauka ističu da ovaj vid kazne ima svoje prednosti i mane. Pozitivna strana je što se štedi na troškovima smještaja u zatvorima, jer je poznato da dan u zatvoru državu, odnosno kanton košta više od 80 maraka, te ne dolazi do tzv. kriminalne zaraze, odnosno negativnog uticaja zatvorskog okruženja na osuđeno lice. Dok s druge strane nedostaje eventulani prevaspitni radi i resocijalizacija.

Posljednjih godina stotine osoba su umjesto u zatvorskim ustanovama kaznu “odslužile” upravo na ove načine, čime je sistem rasterećen. Ipak, da li je njegova upotreba uvijek ispravna i da li se ciljevi kažnjavanja mogu ispuniti u našoj zemlji sa ionako krhkom demokratijom ostaje otvoreno pitanje, jer nije problem, ističu stručnjaci, ko dobija ovaj vid kazne, nego na koji način se ona izriče, izvještva BHRT.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...