Starenje stanovništva u Federaciji BiH: Najstariji žive u Posavini i BP kantonu

/

Zdravstveno-statistički godišnji podaci za 2022. godinu Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine ukazuje na zabrinjavajuće trendove starenja stanovništva. Prema dostupnim podacima, evidentan je porast udjela starijeg stanovništva od 65 godina i više (17,2%), dok se istovremeno smanjuje udio stanovništva u dobi od 0 do 14 godina (13,9%).

Na ukupno kretanje broja stanovnika utjecali su dugogodišnje smanjenje broja rođenih, porast smrtnosti i negativni migracijski trendovi. Tokom 2022. godine rođeno je 16.538 djece, umrlo je 23.187 osoba, što rezultira negativnim prirodnim prirastom od 6649. Iako su ti podaci bolji od onih za prethodnu godinu, entitet se i dalje suočava s ozbiljnim demografskim izazovima.

Stopa prirodnog prirasta u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi -3,1, a najkritičnija situacija zabilježena je u Posavskom i Bosansko-podrinjskom kantonu, s stopama prirodnog prirasta od -8,5. Stopa nataliteta (rađanja) iznosi 7,7, s varijacijama od 3,1 na 1000 živorođenih u Posavskoj do 9,9 na 1000 živorođenih u Sarajevskom kantonu

Stopa mortaliteta u 2022. smanjena je u odnosu na prethodnu godinu, iznoseći 10,8/1000 stanovnika. Vodeći uzroci smrtnosti su oboljenja cirkulacijskog sistema, s stopom smrtnosti od 484 na 100.000 stanovnika.

Analiza ovih demografskih podataka ukazuje na potrebu za dugoročnim strategijama i mjerama koje će se baviti starenjem stanovništva, poticanjem nataliteta te adresiranjem zdravstvenih izazova povezanih s povećanom starosnom populacijom, prenosi portal Vitez,ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Banke iz FBiH nude povoljnije kamate za građane RS-a nego banke iz Banje Luke

Organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH građanima,...

Promjene na tržištu rada: U FBiH porasla nezaposlenosti, u RS i Brčkom se smanjenje”

Na dan 31.7.2024. u Bosni i Hercegovini je bilo...

Pacijenti ogorčeni: Zatvoren centar za vantjelesnu oplodnju koji finansira FBiH

Poliklinika “New life” u Sarajevu, jedan od centara za...

Penzioneri u FBiH pišu peticiju kojom traže povećanje penzija

U Federaciji Bosne i Hercegovine počela je isplata augustovskih...