IDDEEA BiH dobila sedam novih terenskih vozila od EU

/

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) nedavno je od Evropske unije dobila sedam terenskih vozila koja će osigurati bolju efikasnost poslovanja Agencije širom Bosne i Hercegovine.

Podrška poboljšanju transportne infrastrukture IDDEEA-e dio je sveobuhvatne podrške Evropske unije ovoj Agenciji, a odnosi se na jačanje njenih operativnih kapaciteta koji su od izuzetne važnosti za sve građane Bosne i Hercegovine.

IDDEEA BiH, putem svojih organizacionih jedinica, ima izuzetnu ulogu u obavljanju svojih nadležnosti koje se protežu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Kroz regionalne centre smještene u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Bihaću i centralnom sjedištu u Banja Luci, Agencija pruža podršku za više od 900 korisnika u 143 općine. Ova široka podrška zahtijeva visoku mobilnost zaposlenih u IDDEEA-i kako bi se osigurala efikasnost u pružanju usluga širom zemlje.

Ovih sedam vozila, opremljenih pogonom na sve točkove, bit će dodijeljena specijaliziranim timovima Agencije za rad u zahtjevnim terenskim uvjetima i na različitim vrstama cesta – uključujući gradske, planinske, šumske i ceste u izgradnji. Njihova funkcija će također obuhvatiti transport povjerljivih dokumenata ili velikih količina opreme u tim zahtjevnim uvjetima.

Terenska vozila vrijedna više od 240.000 eura, osigurati će pravovremenu i adekvatnu podršku lokalnim zajednicama, te omogućiti brzu reakciju i djelovanje u situacijama koje zahtijevaju specijaliziranu opremu i vozila prilagođena teškim terenskim uslovima. Evropska unija kontinuirano podržava rad Agencije putem milionski vrijednih projekata u sklopu kojih je nabavljena neophodna oprema, obezbijeđeno informatičko umrežavanje i IT oprema. Organizirane su i specijalizirane obuke s ciljem jačanja kadrovskih kapaciteta Agencije u skladu sa EU standardima.

IDDEEA BiH personalizira i distribuira putne i identifikacione dokumente za sve građane Bosne i Hercegovine. Usklađenost putnih isprava glavni je kriterij za bezvizni režim između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. IDDEEA BiH trenutno proizvodi biometrijske pasoše 3. generacije, najmoderniju verziju s najnovijim visokotehnološkim sigurnosnim karakteristikama.

Povezani postovi

Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Na graničnom prijelazu Klobuk, između Bosne i Hercegovine i...

Cijene nekretnina bilježe historijske rekorde: Ko je spreman izdvojiti 1.660.000 KM za stan?

Cijene nekretnina u BiH posljednjih godina bilježe historijske rekorde,...

Saudijska kompanija FLYNAS ove godine povećava broj direktnih letova sa Sarajevskog aerodroma

Avio-kompanija FLYNAS iz Kraljevine Saudijske Arabije i turistička agencija...

Zbog pritvorenog Osmice komandir smjene u Vojkovićima ostao bez čina inspektora

Nemanja Bjelica, komandir smjene u Vojkovićima, koji je dopustio...