Osam pretendenata za Dječiji osmijeh

/

Piše: M. Bašić

Konkurs za najbolju knjigu za djecu i omladinu DJEČIJI OSMIJEH,  koju je raspisala Izdavačko-štamparska kuća PLANJAX komerc, sa ciljem afirmacije i popularizacije knjige za djecu i omladinu, zatvoren je sa krajem prošle godine.

Na konkurs je prijavljeno osam autora: Aleksandra Čvorović (Zvjezdana i Vukodlak), Emira Švraka (Blizanci), Mara Grbić (Pjesme od kojih se raste), Mirsad Bećirbašić (Cuclaladin i tetkino zlato), Muhidin Šarić (Mrvica), Senada Užičanin (A želim još reći), Zejćir Hasić (Zvijezde za Amelu), Fikreta Jašić (Vašar cvjetova).

Rezltati konkursa bit će objavljeni povodom Dana maternjeg jezika,  a promocija knjige održat će se na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu. Dodjela nagrade od 10.000,00 KM (pola u novcu, pola u štampanju knjige) bit će održano 18. maja na Pjesničkom maratonu u sklopu manifestacije Proljeće s Planjaxom, kao i otkrivanje SPOMENA PISCU sa uklesanim imenom i prezimenom novog laureata. Ovogodišnja selektorica je istaknuta književnica i profesorica na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, prof. dr Mirzana Pašić Kodrić.

– Raduje nas činjenica što je Dječiji osmijeh motivisao brojne književnike da rade i konkurišu, te svake godine dolaze kvalitetnije knjige na konkurs, istakao je utemeljitelj ove najprestižnije nagrade za dječiju književnost u regionu, akademik Bajruzin Hajro Planjac, koji je i sam pisac za djecu i omladinu, te, trenutno najprevođeniji bh savremeni pisac, čije knjige nalaze put čitaoca u dvadesetak država Evrope, Azije, Amerike i Italije.

Povezani postovi

Marica Ružić – muzika je najljepši način za povezivanje ljudi

„Pjevat' ćemo šta nam srce zna, pjesme sa svih...

U Tešnju stranke Trojke kao “rogovi u vreći”

Dok na nivou Federacije BiH i države BiH, stranke...

Nakon 16 godina članstva: Mirela Buljubašić napustila SDP Tešanj

Mirela Buljubašić bila je članica Glavnog odbora SDP BiH,...

Milion maraka za školu u Medakovu

U Općini Tešanj potpisana su dva sporazuma, koja će...