Zašto u ličnim kartama postoji mjesto za upis krvne grupe, a taj se podatak ne upisuje?

/

Ukoliko ste pažljivije pogledali svoju ličnu kartu, na poleđini ovog identfikacijskog dokumenta vidjet ćete da postoji prostor za upis krvne grupe.

Iako je ostavljeno mjesto za to, nosioci ovog dokumenta ne posjeduju takav podatak.

Zašto na ličnim kartama nemamo upisan podatak o tipu krvne grupe, odnosno, kako to da kod prilaganja dokumentacije se ne traži i ovaj podatak, pojašnjenje smo potražili u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

– Uputstvom o načinu unosa podatka, o krvnoj grupi, navedeno je da stranka koja želi da se u ličnu kartu unese podatak o krvnoj grupi dužna je to i navesti u zahtjevu za izdavanje – zamjenu lične karte.

Uz zahtjev stranka je dužna priložiti potvrdu ovlaštene zdravstvene ustanove u kojoj se jasno i nedvosmisleno navodi oznaka krvne grupe.

Da potvrda obavezno sadrži podatke o imenu i prezimenu, JMB, broju registra, datum obavljene pretrage, oznaka krvne grupe i Rh faktor krvne grupe, potpis i pečat ovlaštene ustanove i da se potvrda prilaže u originalu ili u ovjerenoj kopiji.

S tim u vezi, podatak o krvnoj grupi unosi se samo na zahtjev stranke koja želi da se u ličnu kartu unese podatak o krvnoj grupi – pojasnio je za Faktor Amel Sijerčić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA)

Federalna zastupnica Amra Junuzović-Kaljić na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH podnijela je inicijativu o subvencioniranja potvrda o krvnoj grupi kod vađenja lične karte.

– Inicijativa se odnosi na subvencioniranje potvrda o krvnoj grupi i obavezan upis krvne grupe u ličnu kartu. Kao što znamo, imamo mjesto u ličnoj karti na kojem bi trebalo da bude upisana naša krvna grupa. Ali dok su ove potvrde besplatne za dobrovoljne davaoce krvi, one za ostale koštaju i do 65 KM u različitim transfuziološkim zavodima i laboratorijama, pa se ova inicijativa odnosi na subvencioniranje ovih troškova – kazala je Junuzović-Kaljić.

Izvor: Faktor

Povezani postovi

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...