Objavljena lista najmoćnijih pasoša svijeta, evo gdje se nalazi pasoš BiH

/

​Internet stranica “Passport Index” rangira pasoše 96 zemalja svijeta. Ujedinjeni Arapski Emirati se nalaze na prvom mjestu u 2023. godini, dok drugo mjesto na listi dijeli čak pet zemalja. Od zemalja regiona najbolje plasirana je Slovenija, čiji se pasoš nalazi na odličnom sedmom mjestu.

Prema posljednjem izvještaju “Passport Indexa”, uprkos jazu u mobilnosti, pasoši gotovo svake pojedine zemlje postali su snažniji ove godine. Koji su to najmoćniji pasoši u 2023. godini?

Vlasnici pasoša Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu putovati bez viza u čak 180 zemalja svijeta. Oni su ove godine sa prvog mesta “skinuli” dugogodišnje prvake, Japan i Singapur. Na drugom mjestu se nalazi pet država, to su Njemačka, Španija, Francuska, Italija i Nizozemska.

Od zemalja regiona, najbolje je rangirana Slovenija, koja se nalazi na sedmom mjestu. Pasoš Hrvatske se nalazi na osmom mjestu, Srbije na 32. kao zemlje čiji državljani mogu putovati u 137 zemalja bez vize, a Crne Gore na 37. mjestu. Od ostalih zemalja u regionu, Sjeverna Makedonija se nalazi na 36. mjestu, a BiH na 44. mjestu.

“Passport Index” opisuje Ujedinjeno Kraljevstvo kao jednog od “gubitnika” u 2023. godini

Na samom dnu se nalazi Avganistan, čiji državljani mogu putovati u samo 39 zemalja svijeta bez prethodnog izdavanja vize. Pored Avganistana, na dnu se nalaze i Sirija, Pakistan, Somalija, Jemen, Irak i Bangladeš, navodi “b92”.

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...