Zavod za javno zdravstvo FBiH upozorava: ‘COVID-19 i dalje je prisutan’

/

Prof. dr. sc. Sanjina Muse, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine informisao je javnost o epidemiološkoj situaciji vezanoj uz COVID-19 i sezonsku gripu.

U posljednjoj sedmici 2023. godine na području FBiH bilježimo porast broja posjeta ambulantama porodične medicine zbog respiratornih oboljenja, a porast se podudara sa detekcijom virusa gripe.

“Detektirali smo virus grupe A i virus grupe B. Ono što je karakteristično jeste i jedan od indikatora koje pratimo, u porastu je stopa oboljevanja od bolesti sličnih gripi. U protekloj sedmici iznosila je 86 oboljelih na 100.000 stanovnika”, rekao je Musa.

Paralelno sa gripom radi se i nadzor i nad COVID-19.

“COVID je od prošle godine dio integriranog sistema nadzora. Slučajevi COVID-a detektiraju se redovno. Ono što je karakteristično za ovu i prethodnu godinu jeste da se radi puno manje testiranja u odnosu na prijašje godine. Kada je riječ o hospitalizaciji one sre vežu za rizične skupine, to su prije svega osobe starije životne dobi”, dodao je Musa.

Podvukao je da je osnovna preventivna mjera vakcinacija i to je ono što se preporučuje stanovništvu.

“Doze su i dalje dostupne, stanovništvo se može vakcinisati. Osobe koje imaju simptome respiratornih oboljenja trebaju izbjegavati okupljanja koja mogu doprinijeti širenju oboljenja”, zaključio je Musa.

Za područje Federacije BiH svake godine nabavi oko 30.000 do 40.000 doza vakcine protiv sezonske gripe, koje su dostupne stanovništvu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...