Adis Mustabašić: “Odlazak u inostranstvo nije više jedini put ka uspjehu”

/

Podaci međunarodnih agencija ukazuju da 1.3% stanovništva godišnje napusti Bosnu i Hercegovinu i migrira ka nekoj od zapadnih država u potrazi za adekavtnim zaposlenjem i uslovima.

Manje zajednice u našoj zemlji suočene su i sa izazovom da se mladi obrazovani talenti ne žele vratiti u svoje lokalne zajednice nakon završenog obrazovanja zbog nedostatka adekvatnih pozicija za njihovo zvanje. Maglajlija Adis Mustabašić, dugogodišnji profesionalac u IT industriji se prije nekoliko godina odlučio na pokretanje prve konzultanstke kuće iz oblasti IT-a u Maglaju. Poduhvat koji je bio pionirski, s godinama je rastao u svojim kapacitetima te 2023.godinu završio sa 14 zaposlenih. U 2024.godini planiraju zaposliti desetine novih radnika i proširiti obim poslovanja. O tome kako se djelujući lokalno mogu postići globalni uspjesi i poslovni rezultati razgovarali smo s Adisom Mustabašićem.

Odakle ideja da kompaniju pokrenete u rodnom Maglaju, a ne u nekom većem centru?

Nakon višegodišnjeg iskustva u IT odjelu velike međunarodne kompanije, 2017. godine sam se odlučio na pokretanje vlastitog biznisa. Osnovao sam kompaniju koja se specijalizuje za razvoj i implementaciju poslovnih informacionih sistema, proširujući našu djelatnost na poslovne servise tokom posljednjih nekoliko godina. Da bih pojednostavio koncept poslovnih servisa za vaše čitatelje, oni obuhvataju sve usluge koje su neophodne za poslovanje, a koje se mogu pružati i na daljinu.

U suštini, naša kompanija pruža podršku drugim kompanijama kako bi efikasnije obavljale svoje poslove. To uključuje kompletnu uslugu, počevši od implementacije softvera, preko poslovnog savjetovanja s ciljem digitalne transformacije, do pružanja podrške u svakodnevnim poslovnim aktivnostima.

Iako je Maglaj moj rodni grad i želim dati doprinos razvoju svoje zajednice, stvoriti prilike i poticati inovacije, bitno je naglasiti da nema ograničenja u vezi s veličinom grada i omjera kvalitete usluga koje nudimo.

Ključno je da imamo zaposlene koji posjeduju potrebne kompetencije i kompanije koje ispunjavaju minimalne tehničke uslove u pogledu opreme, brzine i stabilnosti interneta.

Najbolja potvrda toga su naši uspješni projekti izvan granica Bosne i Hercegovine, od kojih su neki na mnogo većim i zahtjevnijim tržištima poput Turske, Kanade, Njemačke, Dubaija, ali i Albanije i drugih.

Za uspješne projekte su uvijek potrebni isti sastojci: sposobnost zadovoljenja visokih standarda kvalitete i postavljenih rokova i naravno, konkurentnost cijena.

Zašto je važno mladima ukazivati na prilike u njihovim zajednicama?

U današnjem dinamičnom svijetu, obilje prilika nudi se mladima spremnima na učenje, rast i napredak. Svjetski događaji poput pandemije, geopolitičkih promjena i tehnoloških inovacija izazivaju temeljne promjene u poslovnim modelima, načinu rada i upravljanja. Kompanije su suočene s potrebom stalnog preispitivanja i traženja inovativnijih načina kreiranja vrijednosti.

Digitalna transformacija, s druge strane, otvara neviđene mogućnosti. Ono što je nekad bilo nezamislivo, poput pružanja usluga iz Bosne i Hercegovine širom svijeta, sada je stvarnost. Odlazak u druge dijelove svijeta kako bi radili postaje prošlost, zamijenjen mogućnošću isporuke usluga na daljinu. Odlazak u inostranstvo nije više jedini put ka uspjehu, tržište postaje globalno, a visok standard usluge postaje imperativ. Razvijena tržišta nam nikada nisu bila bliža, u smislu razmjene iskustva, znanja i novih praksi, od čega profitira branša, kompanija i pojedinac.

Važno je mladima pružiti priliku da razvijaju svoja znanja i vještine, te ih potaknuti da ne prihvataju status quo. Rad na daljinu otvara vrata beskrajnim mogućnostima, omogućavajući mladima da grade karijere ne odvajajući se od svojih porodica, prijatelja i svoje domovine, a postižući optimalnu ravnotežu između kvalitete života i primanja.

U našoj kompaniji posvećujemo posebnu pažnju razvoju zaposlenika. Individualni treninzi prilagođeni njihovim potrebama i pozicijama osiguravaju brze i konkretne rezultate. Uz novu energiju i svježe perspektive koje donose novi članovi, otvaramo vrata inovacijama i stvaramo vrijednost na načine koji iznenađuju i nadmašuju očekivanja. Ohrabrujemo inovativnost, kreativnost i istraživački duh jer vjerujemo da upravo u tim elementima leže ključevi budućnosti.

Koliko mladi žele počinjati svoj karijerni put u Bosni i Hercegovini? 

Rekao bih da zadnjih godina zaista primjećujemo pozitivan trend, mlade koji vjeruju u svoje kapacitete i koji su spremni stvarati dodatne vrijednosti, upravo u svojoj domovini. Međutim, mi smo tek na početku tog puta. Važno je snažno poticati sve mlade ljude koji žele graditi karijere u Bosni i Hercegovini. U dinamičnom okruženju brzih promjena, zajednički cilj treba biti pronalaženje njihovih jedinstvenih talenata, usavršavanje tih vještina i adekvatan sistem nagrađivanja. Tradicionalni putevi uspjeha više ne vrijede, jer ono što je bilo učinkovito prije nekoliko godina možda više nije, te agilnost i adaptabilnost u poslu je neophodna.

Formalno obrazovanje ostaje važno, ali nije jedini ključ. Komunikacija na barem jednom stranom jeziku i digitalna pismenost su preduvjeti za uspjeh. Istraživanje, treninzi, seminari, konferencije su sve validni i vrijedni oblici obrazovanja, te dobra osnova za početak. Želim naglasiti da nikada nije kasno promjeniti karijerni put, te da je sasvim uredu promjeniti posao ili branšu u kojoj radimo. Najjednostavniji savjet mladima bi bio da posebnu pažnju posvete pronalaženju kompanije koja pruža mentorstvo iskusnih stručnjaka u ranim fazama karijere, pomažući im da otkriju svoj put i ostvare puni potencijal.

Kakvi su Vaši planovi u 2024? 

Ulazimo u 2024. godinu s dogovorima novih projekata i postojećim klijentima, te pregovorima s potencijalnim novim partnerima. Kroz ostvarivanje naših ciljeva i ključnih rezultata (OKR), planiramo zaposliti desetak novih članova tima i dalje širiti našu kompaniju.

Vjerujemo da među nama postoji ogroman neiskorišten potencijal u ljudima i zato pozivamo sve one koji žele da dijele sa nama zajedničku viziju razvoja i koji gaje zajedničke vrijednosti da nam se pridruže i da skupa rastemo, razvijamo se i uživamo na tom putovanju. Ako se prepoznajete u onome što smo opisali, pozivamo vas da se prijavite putem e-maila: cv@altinit.com.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Firma Euro Oniks prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

Podijeljeni interesi: SDA u Općoj bolnici Tešanj osujetila kadrovsko rješenja stranke NAPRIJED

Na nedavnoj sjednici Upravnog odbora JU Opće Bolnice Tešanj,...

Firma Kalim profil prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

Firma Artizan Company prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...