Priča o uslovljavanju ulaska u džamiju članarinom je podvala Islamskoj zajednici

/

Nakon tendencioznih i zlonamjernih komentara o Pravilniku o članarini na području Medžlisa Islamske zajednice Brčko, a potom i cijele Islamske zajednice na nekoliko bosanskohercegovačkih portala, iz spomenutog Medžlisa su se oglasili saopštenjem.

Tom prilikom je istankuto da Islamska zajednica nije nikada vršila diskriminaciju muslimana na području svoga djelovanja u svim formama koje podrazumijevaju ličnu, vjersku dužnost muslimana kao što su obavljanje dnevnih namaza u džamiji, džuma-namaz, bajram-namaz, mektepska pouka i slično.

Saopštenjem je istaknuta razlika između termina “član” i termina “pripadnik” Islamske zajednice. S obzirom na to da nisu svi muslimani članovi Islamske zajednice, jer je članstvo dobrovoljno, Pravilnik uvodi i termin “pripadnici Islamske zajednice”.

– To su naše džematlije koji se izjašnjavaju kao vjernici, muslimani ali nisu članovi Islamske zajednice. Uz to se pojašnjava da bez članarine onih koji su članovi, Islamska zajednica ne bi mogla muslimanima ovih i širih prostora omogućiti sve to – navodi se u pojašnjenju.

Također se ističe da nikad i nigdje nije navedeno da oni koji nisu članovi Islamske zajednice nemaju spomenuta prava, te da sporni komentari mogu biti posljedica loše namjere ili neznanja.

– Najbolje je na ovakve napade reagovati istinom, a za nju se mora boriti na način da se bude prisutno u medijskom prostoru, jer mnogo je neznanja, ali i zle namjere. To dvoje u kombinaciji stvara negativan efekat. Nismo sigurni je li u ovom slučaju riječ o kolosalnom neznanju ili klevetničkom porivu, ali ono što je napisano je apsolutna neistina – rekao je za Preporod.info glavni imam MIZ Brčko Mustafa-ef. Gobeljić

Osvrnuo se i na proces centralizacije u medžlisima, te istakao kako postoji uvjerenje da će to biti uspješno realizovano.

– Uvjereni smo da je to zdrava i neophodna aktivnost koju je Islamska zajednica konačno pokrenula, te da će to naše džematlije vrlo brzo shvatiti. Veliki broj njih, onda kada imamo priliku da predstavimo činjenice, je prihvatio to kao ideju. Nadam se da neće biti problema prilikom realizacije – kazao je Gobeljić.

Istaknuta je i obavijest da će Medžlis Brčko uvesti određene instrumentarije na osnovu kojih će porodice koje se nalaze u nezavidnoj socijalnoj situaciji biti potpuno oslobođene plaćanja članarine ili će ona biti isključivo simboličkog karaktera.

Preporod.info

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...

Bosna i Hercegovina pristupila programu EU4Health, značajan iskorak u unaprjeđenju zdravstva

U Bruxellesu je danas svečano potpisan Sporazum o pridruživanju...

Osumnjičenima u predmetu Black Tie 2 produžen pritvor za tri mjeseca

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH...

Ostvaren rekordan broj putnika u jednom danu

Kako je saopćeno sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u ponedjeljak,...