Usložnjava se epidemiološka situacija u Tuzli: U bolnici 78 djece zbog morbila i drugih virusa

/

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla zabilježen je porast broja djece koja su hospitalizirana u Klinici za dječije bolesti. Ljekari ukazuju na ozbiljnost epidemiološke situacije zbog morbila, gripe i drugih virusa te popunjenost bolničkih kapaciteta.

Zbog simptoma uzrokovanih respiratornim virusima, influencom i parainfluencom na prijemnom odjeljenju Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli pruženo je više od 550 pregleda i intervencija.

“Trenutno je u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla hospitalizirano 78 djece, uz 56 majki pratilja, što ukazuje na ozbiljnost epidemiološke situacije, ali i predstavlja problem smještajnih kapaciteta”, kazala je glasnogovornica UKC-a Tuzla Ersija Aščerić-Mujedinović.

Kako je istaknula, dobra organizacija i angažman zdravstvenog kadra omogućili su uredno fukcioniranje unutar bolničkog sistema te su oboljenja izazvana zaraznim uzročnikom stavljena pod nadzor i izolirana, a potom je vršen premještaj na Kliniku za zarazne bolesti.

“Trenutno je u Klinici za zarazne bolesti zbog pojave morbila hospitalizirano desetero djece, od kojih je većina dojenačke dobi”, precizirala je Aščerić-Mujedinović.

Spomenuta oboljenja su karakteristična za zimski period. Prenose se kapljučnim putem preko kapljica koje izlaze iz nosa ili ždrijela zaražene osobe. Karakterizira ih i povišena tjelesna temperatura, a moguća je i pojava komplikacija u vidu upale pluća ili mozga.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...