Večeras je Lejletu-r-Regaib: Noć za preispitivanje naših želja

/

26.januara 2023. je prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja.

To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega. U narodu se naziva noć želja, a obilježava se dovama, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima.

Obilježava se uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

Lejletu-r-regaib je jedna od odabranih noći, a prema islamskom učenju predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Lejletu-r-regaib je također noć namaza, želja i nadanja.

U islamskom kalendaru noći Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome i obilježavaju. na pojačan način ibadet, dobrovoljni namaz i učenje Kur’ana.

– Lejletur-regaib je Noć želja. Pojam regaib množina je od obika regabetun u značenju želja, obilno darovanje, obilni darovi. Želje mogu biti korisne i pozitivne, kao npr., da želimo postati učeni da bi širili znanje ili imućni kako bismo pomagali siromašnima i onima koji su u stanju potrebe. S druge strane, želje mogu biti i krajnje negativne, destruktivne i štetne, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini. Često ljudske želje u korijenu imaju pogrešne ciljeve, kao npr. želja za isticanjem vlastitog ega, želja za gomilanjem imetka i dominacijom nad drugim ljudima – kazao je u razgovoru za Agenciju MINA Meho-ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet i vaz u Upravi za vjerske poslove Rijaseta.

Kako je podsjetio, Poslanik Muhammed je posebno upozorio na nekontrolirane tjelesne želje i prohtjeve nefsa.

– Postoje i želje samokoreće duše, pokajničke vjerničke duše koja želi da se popravlja i nastoji da vjerovanjem, ibadetima i dobrim djelima konstantno bude Njemu pokorna i zahvalna. Allah, dž. š., u 18. i 19. ajetu sure El-Isra govori o štetnim željama kojih se valja čuvati i korisnim, plemenitim željama: “Onome ko želi ovaj svijet Mi brzo dajemo šta hoćemo i kome hoćemo, ali ćemo mu poslije Džehennem pripremiti, u kojemu će osramoćen i odbačen biti. A onaj ko želi onaj svijet i trudi se da ga zasluži, a vjernik je, trud će mu hvale vrijedan biti” – naveo je Šljivo.

S obzirom da je dova čvrsta i neraskidiva spona koja povezuje Stvoritelja i njegova stvorenja, Lejletur-regaib je prilika da muslimani skrušeno zatraže od Sveilosnog blagodat upute i bereket za sebe, svoju porodicu i sve vjernike i vjernice, naglasio je on.

Vijesnici dolaska ramazana

– Ibadetima u mubarek noćima Božiji robovi srca čiste od grijeha i podsjećaju se na dan kada “imetak i sinovi neće biti od koristi, samo će onaj koji Allahu čista srca dođe spašen biti” (Eš-Šu’ara,89.) – istaknuo je efendija Šljivo.

Kazao je da je Muhammed, a.s., na početku mjeseca redžeba učio dovu: Allahumme barik lena fi redžebe ve ša'bane, ve belligna ramadan – Allahu, učini nas blagoslovljenim u redžebu i ša’banu i omogući da dočekamo ramazan. Dodaje da je ovom dovom Poslanik izravno ukazao na odabranost i blagoslovljenost redžeba i ša'bana, jer su to vijesnici dolaska mjeseca ramazana.

– Ebu Bekr El-Verrak El-Belhi kaže: “Mjesec redžeb je mjesec sjetve, mjesec ša'ban je mjesec zalijevanja posijanog, a mjesec ramazan je mjesec žetve.” U našoj tradiciji tri blagoslovljena mjeseca spomenuta u dovi Poslanika Muhammeda a.s. nazivaju se još i “učajluci”. Ovaj naziv je nastao od turskih riječi “uč” što znači – tri i riječi – “ajluk” što znači mjesec. Vjerujući u posebnu nagradu za ibadet u ovim mjesecima čestiti i odlučni vjernici tradicionalno poste “učajluke” pokazujući tim činom iznimne pobožnosti snažnu vjeru i nadu da će tromjesečnim postom, ustezanjem od grijeha, savladavanjem nagona i pojačanom samokontrolom dosegnuti neizmjerni bereket ovih mjeseci – poručio je za Avaz Meho-ef. Šljivo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pitanje građana: Da li je u Tešnju došlo do povećanja broja vozila?

Jednog našeg čitatelja, zbog sve većih saobraćajnih gužvi u...

Savjeti za zaštitu paradajza od plamenjače: Važno za svakog vrtlara

Plamenjača zahvata listove, stabljiku i plodove paradajza, a ako...

Poznati nosioci lista za Općinsko vijeće Tešanj

Rok za predaju lista je istekao ove sedmice i...

Tešanj: Sa računa u banci ukradeno preko 2000 KM

U službene prostorije Policijske stanice Tešanj obratio se Lj.I....