Večeras je Lejletu-r-Regaib: Noć za preispitivanje naših želja

/

26.januara 2023. je prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja.

To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega. U narodu se naziva noć želja, a obilježava se dovama, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima.

Obilježava se uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

Lejletu-r-regaib je jedna od odabranih noći, a prema islamskom učenju predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Lejletu-r-regaib je također noć namaza, želja i nadanja.

U islamskom kalendaru noći Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome i obilježavaju. na pojačan način ibadet, dobrovoljni namaz i učenje Kur’ana.

– Lejletur-regaib je Noć želja. Pojam regaib množina je od obika regabetun u značenju želja, obilno darovanje, obilni darovi. Želje mogu biti korisne i pozitivne, kao npr., da želimo postati učeni da bi širili znanje ili imućni kako bismo pomagali siromašnima i onima koji su u stanju potrebe. S druge strane, želje mogu biti i krajnje negativne, destruktivne i štetne, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini. Često ljudske želje u korijenu imaju pogrešne ciljeve, kao npr. želja za isticanjem vlastitog ega, želja za gomilanjem imetka i dominacijom nad drugim ljudima – kazao je u razgovoru za Agenciju MINA Meho-ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet i vaz u Upravi za vjerske poslove Rijaseta.

Kako je podsjetio, Poslanik Muhammed je posebno upozorio na nekontrolirane tjelesne želje i prohtjeve nefsa.

– Postoje i želje samokoreće duše, pokajničke vjerničke duše koja želi da se popravlja i nastoji da vjerovanjem, ibadetima i dobrim djelima konstantno bude Njemu pokorna i zahvalna. Allah, dž. š., u 18. i 19. ajetu sure El-Isra govori o štetnim željama kojih se valja čuvati i korisnim, plemenitim željama: “Onome ko želi ovaj svijet Mi brzo dajemo šta hoćemo i kome hoćemo, ali ćemo mu poslije Džehennem pripremiti, u kojemu će osramoćen i odbačen biti. A onaj ko želi onaj svijet i trudi se da ga zasluži, a vjernik je, trud će mu hvale vrijedan biti” – naveo je Šljivo.

S obzirom da je dova čvrsta i neraskidiva spona koja povezuje Stvoritelja i njegova stvorenja, Lejletur-regaib je prilika da muslimani skrušeno zatraže od Sveilosnog blagodat upute i bereket za sebe, svoju porodicu i sve vjernike i vjernice, naglasio je on.

Vijesnici dolaska ramazana

– Ibadetima u mubarek noćima Božiji robovi srca čiste od grijeha i podsjećaju se na dan kada “imetak i sinovi neće biti od koristi, samo će onaj koji Allahu čista srca dođe spašen biti” (Eš-Šu’ara,89.) – istaknuo je efendija Šljivo.

Kazao je da je Muhammed, a.s., na početku mjeseca redžeba učio dovu: Allahumme barik lena fi redžebe ve ša'bane, ve belligna ramadan – Allahu, učini nas blagoslovljenim u redžebu i ša’banu i omogući da dočekamo ramazan. Dodaje da je ovom dovom Poslanik izravno ukazao na odabranost i blagoslovljenost redžeba i ša'bana, jer su to vijesnici dolaska mjeseca ramazana.

– Ebu Bekr El-Verrak El-Belhi kaže: “Mjesec redžeb je mjesec sjetve, mjesec ša'ban je mjesec zalijevanja posijanog, a mjesec ramazan je mjesec žetve.” U našoj tradiciji tri blagoslovljena mjeseca spomenuta u dovi Poslanika Muhammeda a.s. nazivaju se još i “učajluci”. Ovaj naziv je nastao od turskih riječi “uč” što znači – tri i riječi – “ajluk” što znači mjesec. Vjerujući u posebnu nagradu za ibadet u ovim mjesecima čestiti i odlučni vjernici tradicionalno poste “učajluke” pokazujući tim činom iznimne pobožnosti snažnu vjeru i nadu da će tromjesečnim postom, ustezanjem od grijeha, savladavanjem nagona i pojačanom samokontrolom dosegnuti neizmjerni bereket ovih mjeseci – poručio je za Avaz Meho-ef. Šljivo.

spot_img

Povezani postovi

Zašto se jabuke sjaje? Nećete vjerovati kad vidite o čemu je riječ

Uberite jabuku sa stabla, malo je obrišite i zasjat...

Ovih 17 faktora mogu predvidjeti moždani udar

Stope moždanog udara rastu, a više od pola miliona...

Kako da jednostavno očistite peglu? Odličan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak

Mnoge domaćice će se složiti da je od peglanja...

Ideja za ručak: Uz rižu ili pire krompir napravite ukusni i sočni gulaš

Gulaš je jelo koje zauzima posebno mjesto u tradiciji...