3.800.000 KM iz Budžeta FBiH za političke stranke: SDA dobila najviše, na spisku i Dodikov SNSD

/

Generalni sekretarijat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine objavio je izvještaj o dodijeljenim sredstvima sa listom korisnika sredstava tekućeg transfera za 2023. godinu.

Odlukom o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ‘Tekući transferi neprofitnim organizacijama – za političke stranke i koalicije’ utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu Vladi Federacije Bosne i Hercegovine utvrđena je lista korisnika kojima su dodijeljena sredstava u ukupnom iznosu od 3,8 miliona KM.

Najviše sredstava dobile su stranke SDA i to 555.157 KM, te SDP 443.088 KM.

Novac je dobila i koalicija okupljena oko HDZ-a koju čini devet stranaka, ukupno 298.987 KM. Demokratska fronta dobila je 298.987 KM.

Zatim slijedi Naša stranka koja je dobila 177.301 KM, a potom Narod i pravda kojima je dodijeljeno 129.268 KM.

Stranka za BiH je dobila 119.661 KM, a poslije njih slijedi HDZ BiH sa dodijeljenih 90.841 KM.

Novac je dobila i stranka Milorada Dodika, SNSD. Njima je iz budžeta Federacije BiH dodijeljeno 78.032 KM.

PDA i Hrvatski narodni pomak dobili su isti iznos kao i SNSD, a Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Hrvatska republikanska stranka, POMAK, BNS, Novi početak i Za nove generacije dobili su po 65.223 KM.

U tabeli ispod pogledajte kompletan spisak.

Kako je raspoređeno 3.8 miliona KM?
Foto: Printscreen: Kako je raspoređeno 3.8 miliona KM?

U Bosni i Hercegovini, finansiranje političkih stranaka i izbornih kampanja regulisano je Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, aktima koje donosi Centralna izborna komisija BiH (pravilnici, uputstva, obrasci i drugi podzakonski akti), zakonima o finansiranju političkih partija (na državnom nivou, nivou Republike Srpske i Brčko distrikta), zakonima o sprečavanju sukoba interesa (na državnom, entitetskom i nivou Brčko distrikta), kao i zakonima koji se odnose na registraciju političkih partija, te zakonima koji se odnose na poslovanje svih pravnih lica, pa tako i političkih partija u BiH.

Pravo na finansijska sredstva iz budžeta ostvaruju one političke partije, nezavisni kandidati, liste i koalicije koje imaju svoje predstavnike u skupštinama. Ovi troškovi se djelimično koriste za svakodnevno funkcionisanje partija, nezavisnih kandidata, lista i koalicija, a djelimično za finansiranje izborne kampanje, piše Radio Sarajevo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Andrej Kajić je HDS-ov kandidat za načelnika Žepča

Općinski odbor Hrvatskog demokratskog saveza izabrao je Andreja Kajića...

29. godisnjica od Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj

Drug Nijaz Duraković, tadašnji predsjednik SK BiH - SDP...

Beskonačna rotacija: NES ZDK mijenja predsjednike?!

Nakon što je biznismen Refik Kurgaš iz Visokog, dotadašnji...

Hoće li Trojka sa strankom „Naprijed“ u Tešnju predstaviti zajedničkog kandidata za Načelnika?

Pripreme za lokalne izbore, zakazane za oktobar 2024. godine,...