3.800.000 KM iz Budžeta FBiH za političke stranke: SDA dobila najviše, na spisku i Dodikov SNSD

/

Generalni sekretarijat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine objavio je izvještaj o dodijeljenim sredstvima sa listom korisnika sredstava tekućeg transfera za 2023. godinu.

Odlukom o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ‘Tekući transferi neprofitnim organizacijama – za političke stranke i koalicije’ utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu Vladi Federacije Bosne i Hercegovine utvrđena je lista korisnika kojima su dodijeljena sredstava u ukupnom iznosu od 3,8 miliona KM.

Najviše sredstava dobile su stranke SDA i to 555.157 KM, te SDP 443.088 KM.

Novac je dobila i koalicija okupljena oko HDZ-a koju čini devet stranaka, ukupno 298.987 KM. Demokratska fronta dobila je 298.987 KM.

Zatim slijedi Naša stranka koja je dobila 177.301 KM, a potom Narod i pravda kojima je dodijeljeno 129.268 KM.

Stranka za BiH je dobila 119.661 KM, a poslije njih slijedi HDZ BiH sa dodijeljenih 90.841 KM.

Novac je dobila i stranka Milorada Dodika, SNSD. Njima je iz budžeta Federacije BiH dodijeljeno 78.032 KM.

PDA i Hrvatski narodni pomak dobili su isti iznos kao i SNSD, a Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Hrvatska republikanska stranka, POMAK, BNS, Novi početak i Za nove generacije dobili su po 65.223 KM.

U tabeli ispod pogledajte kompletan spisak.

Kako je raspoređeno 3.8 miliona KM?
Foto: Printscreen: Kako je raspoređeno 3.8 miliona KM?

U Bosni i Hercegovini, finansiranje političkih stranaka i izbornih kampanja regulisano je Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, aktima koje donosi Centralna izborna komisija BiH (pravilnici, uputstva, obrasci i drugi podzakonski akti), zakonima o finansiranju političkih partija (na državnom nivou, nivou Republike Srpske i Brčko distrikta), zakonima o sprečavanju sukoba interesa (na državnom, entitetskom i nivou Brčko distrikta), kao i zakonima koji se odnose na registraciju političkih partija, te zakonima koji se odnose na poslovanje svih pravnih lica, pa tako i političkih partija u BiH.

Pravo na finansijska sredstva iz budžeta ostvaruju one političke partije, nezavisni kandidati, liste i koalicije koje imaju svoje predstavnike u skupštinama. Ovi troškovi se djelimično koriste za svakodnevno funkcionisanje partija, nezavisnih kandidata, lista i koalicija, a djelimično za finansiranje izborne kampanje, piše Radio Sarajevo.

Povezani postovi

SDA Tešanj sinoć održala prvu sjednicu Povjereništva

Sinoć je u prostorijama SDA održana 1. sjednica Povjereništva...

Na sinoćnjem skupu najavljeno formiranje odbora “Snaga naroda” Tešanj

Na sinoćnjem skupu je prisutvovao predsjednik stranke „Snaga naroda“...

Novo rukovodstvo SDA Tešanj odmah počelo sa radom

Nakon što je u ponedjeljak (26.02.)Predsjedništvo SDA BiH donijelo...

Stranka Šemsudina Mehmedovića izabrala potpredsjednike: Ovo su imena

Danas je održana prva konstituirajuća sjednica Glavnog Vijeća stranke...