Nastavlja se migrantski val usprkos zimskim mjesecima

/

Tragedija na hrvatskom autoputu A1 i slični slučajevi pokazuju da migrantski pritisak ne popušta ni uprkos zimskim mjesecima.

U kontekstu Bosne i Hercegovine (BiH), zemlje iz koje često potječu migranti, primjećuje se pogoršanje sigurnosne situacije. Nedostatak ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, posebno na istočnoj granici, dodatno komplikuje suočavanje s migrantskim valom.

Stručnjaci upozoravaju na moguće posljedice jačanja krijumčarskih kanala, uključujući utjecaj na političku, sigurnosnu, pa čak i demografsku situaciju u zemljama koje su izložene migrantskim pritiscima. BiH se suočava s izazovima na svojoj istočnoj granici, a nedostatak unutarnje koordinacije i saradnje s susjednim zemljama dodatno komplicira situaciju.

Potpisivanje sporazuma s Frontexom, Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, moglo bi pridonijeti boljoj zaštiti granica. Primjeri drugih zemalja pokazuju da saradnja s Frontexom može pomoći u suočavanju s migrantskom problematikom.

U 2023. godini, BiH je registrirala više od 30 hiljada ilegalnih migranata, a nova pravila o migracijama i azilu u EU dodatno će utjecati na situaciju. Ojačavanje kontrola na vanjskim granicama EU-a i uvođenje postupka azila na granici mijenjaju dinamiku migrantskog kretanja, prenosi Crna hronika.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Crveni alarm za vršnjačko nasilje u BiH: Najnoviji slučaj iz Zenice uznemirio javnost

Zabilježen je još jedan slučaj vršnjačkog nasilja u Bosni...

Zašto slavimo 1. maj kao Praznik rada

Danas, 1. maja, se slavi Međunarodni dan rada, a...

Ugostitelji na Jadranu imaju velika očekivanja od nove sezone, ali su stari problemi ostali

Ugostitelji u Hrvatskoj puno očekuju od proljetne i ljetne...

Skromno: Gdje će radnička klasa za 1. maj, ima li novca za roštilj

Statistika kaže da je prosječna neto plaća u Bosni...