Njemačka državna TV snimila dokumentarac o BiH: Zemlja vodopada i netaknute prirode

/

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina Heins i Felix Leichum, a koji su zabilježili svoj put kroz našu zemlju koju opisuju kao spoj “Orijenta i zapada”.

Dokumentarac je dio serijala “Kommt auf die Bucket List” gdje spomenuti dvojac predstavlja destinacije širom svijeta.

U opisu navode: “Još uvijek gotovo netaknuta masovnim turizmom, Bosna i Hercegovina je idealna destinacija za istraživanje. Netaknuta priroda, bezbroj vodopada i glavni grad Sarajevo, gdje se susreću Orijent i zapad – zemlja jugoistočne Evrope na Balkanu nudi mnogo raznolikosti”.

Na samom početku dokumentarca Heins navodi da su istaknuli najvažnije turističke atrakcije, a svoj put su započeli u Mostaru odakle su posjetili Livno, potom Sarajevo, Nacionalni park Una, Travnik, Neum te Nacionalni park Sutjeska.

Govorili su o Starom mostu, a upoznali su i jednog od smjelih mostarskih skakača te pokazali kako izgleda njegova priprema za skok. Naposlijetku se i sama Nina okušala u skakanju u Neretvu, ali s puno manje visine. Posjetili su i vodopad Kravice, a potom i Livno kako bi snimili divlje konje.

Sarajevo su opisali kao mjesto susreta istoka i zapada, ali istovremeno i mjesto koje leži na historiji ističući mjesto atentata Franza Ferdinanda te potom podsjećajući na rat ‘90ih i pojašnjavajući šta su “sarajevske ruže”.

Uslijedila je posjeta Lukomiru, Travniku i Plavoj džamiji, potom Jajcu, a Nina je kazala da joj je tada bilo jasno zašto BiH zovu “zemljom vodopada”, prenosi Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Kriminal na novoj dionici autoputa: Zamijenili ponude, EU istražitelji došli u Autoceste FBiH!

Iako još nije započela izgradnja nove dionice autoputa na...

Tropske noći i vreli dani u BiH do kraja radne sedmice

U Bosni i Hercegovini sunčano i vruće uz malu...

Zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić u bjekstvu, osumnjičen za više krivičnih djela

Na području Bosne i Hercegovine provedena je operativna akcija...

Tešanj: Nakon tučnjave, jedna osoba završila u Kantonalnoj bolnici Zenica

Kako je saopćeno iz MUP ZDK, dana 08.07.2024. godine,...