U ponedjeljak razgovori o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine

/

Stranke “Trojke” ( NiP, SDP i Naša stranka ) sazvale su za ponedjeljak 29. januar, u Sarajevu, sastanak predstavnika svih parlamentarnih političkih partija na državnom nivou radi razgovora o izmjenama Ustava BiH.

Dolazak na sastanak koji će biti održan u Parlamentarnoj skupštini BiH, iako sumnjaju u mogućnost postizanja bilo kakvog dogovora koji bi doveo do izmjena Ustava, potvrdili su HDZ BiH i SNSD. Poziv su odbili SDA, SDS, DF, NESS i Stranka za BiH.

Za stranke “Trojke” u okviru izmjena Izbornog zakona najvažnija je implementacija presuda međunarodnih sudova, što je nemoguće, tvrdi predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, bez izmjene Ustava. Poručuje da ga ne iznenađuju otkazi brojnih stranaka ni problematiziranje sastanka od strane Milorada Dodika. Dodaje da su svojevremeno tokom pregovora o ustavnim reformama sve stranke iz RS pristale da se briše etnički prefiks prilikom izbora članova Predsjedništva.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, predsjednik NIP

„Bio sam na sastancima i sa Dodikom i Borenovićem i tada Šarovićem i još nekoliko aktera je bilo spremno na ovu vrstu izmjene i to je jedna dobra stvar. Neka dođu neka ponove svoje stavove ili neka kažu neke eventualno druge nove stavove ako su promjenili svoje mišljenje“.

Partneri „Trojke“ na državnom nivou HDZ BiH i SNSD poručuju da će prisustvovati sastanku, ali i da smatraju da je bilo kakva izmjena Ustava u ovom trenutku nemoguća misija. Isto misli i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ BiH

„Bojim se da ćemo mi teško promijeniti i zarez u Ustavu koji danas imamo zbog odnosa koje imamo danas na političkoj sceni. A vidite i te odnose kako ste vi kazali opozicije kako se odnosila prema ovom zahtjevu“.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD

„Uvijek za promjene Ustava u nekoj zemlji potrebno je da postoji dobra atmosfera i već prepoznata dominantna većina potrebna za promjene Ustava. Nijedno ni drugo ne postoji u BiH za tako nešto“.

PREDRAG KOJOVIĆ, predsjednik Naša stranka

„Doći do nekog zajedničkog prijedloga koji će ići pred Parlament. A ovaj sad post naknadni poziv gdje vi sada imate nešto da predložite i pozovete druge da se pridruže iz mog iskustva takve stvari nemaju šansu da uspiju“.

Poziv na sastanak su odbile gotovo sve stranke koje nisu dio koalicije na državnom nivou. Lider SDS-a Milan Miličević ističe da ova stranka ne želi da učestuje u izrežiranim igrama vladajuće većine. Slično misle i u DF-u iz kojeg poručuju da je cijela priča oko izmjena Izbornog zakona udovoljavanje HDZ-u. Da neće prisustvovati sastanku, osim SDS-a i DF-a, potvrdili su Stranka za BiH, NES i SDA.

NERMIN OGREŠEVIĆ, predsjednik NES

„Očigledno su se lideri stranaka Trojke kasno sjetili da postoji i ustavna obaveza provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava pa se sada sazivanjem “sveopćeg političkog sijela” žele čupati iz političkog gliba u koji su već duboko uronili“.

Ono što je u ovom trenutku sigurno je da će u ponedjeljak sastanku prisustvovati delegacije „Trojke“, HDZ-a BiH i SNSD-a, odnosno stranaka koje čine vlast na državnom nivou. Tako da će ovaj sastanak biti u stvari svojevrstan nastavak onog nedavno održanog u Laktašima. Jedina razlika je što će ovaj biti u zgradi državnog Parlamenta za razliku od prošlog koji je bio na privatnom imanju. Ishod sastanka već sada se može naslutiti, ako se zna da vladajuća većina nema dvije trećine ruku u državnom parlamentu koja je potrebna za izmjenu Ustava te da ni dio nje nije spreman za tako nešto, piše Bhrt.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...