Ne podnosite promjene vremena, glava hoće da ‘eksplodira’? Neurolog otkrio rješenje

/

Mnogi se žale na glavobolje, a posebno su izražene kada se vrijeme, koje je itekako nestabilno ovog godišnjeg doba, promijeni “nabolje”.

Pošto ne možemo da utječemo na vremenske prilike, pitanje je šta možemo da uradimo kada se jave ovakve glavobolje ili, još bolje, kako da spriječimo da do njih dođe. Evo kako da se riješite bolova u glavi, savjetuju neurolozi.

Kako spriječiti glavobolje povezane sa vremenom?

Nažalost, ne možete da kontrolišete vrijeme, ali možete da pokušate da bolje razumijete vezu između spoljnih temperatura i migrena.

Naprimjer, možete da instalirate aplikaciju za vremensku prognozu i kada osetite nelagodu, prostudirajte koje se to promjene u temparaturi i vremenskim prilikama dešavaju.

Možda je atmosferski pritisak naglo porastao ili se možda približava oluja? Vremenom ćete moći da uspostavite veze i predvidite trenutak glavobolje.

Odvojite dovoljno vremena za odmor

Ako procijenite da će se glavobolja pojačati, pobrinite se da se dovoljno naspavate ili nađite barem pola sata da preko dana odmorite. Ovo vam može pomoći da značajno smanjite tegobe.

Smanjite faktore stresa

Kada je riječ o glavoboljama uzrokovanim vremenskiom prilikama, stres itekako igra važnu ulogu. Visoka koncentracija kortizola može da pogorša simptome, zato je važno da smanjite stres u svom životu što je više moguće, a posebno kada očekujete migrenu.

Zvuči jednostavno, znamo da nije, ali pokušajte da nađete način da izbjegnete nerviranje. Možete da probate meditaciju, jogu, vježbe disanja, sport…

Ne žurite da popijete lijek

Ako znate da vas boli glava od migrena izazvanih vremenskim prilikama, dobra je ideja da uvijek imate sa sobom antiinflamatorne lijekove. Ali bez obzira na to koliko će vas mamiti da ih uzmete i spriječite bol, nemojte prije nego što se javi, piše Mondo.

Zašto je ovo važno? Zato što se nekada glavobolje povuku same od sebe, ukoliko nema faktora koji ih pojačavaju, kao što su buka, TV ekrani, jarka svetlost, određena hrana, itd.

Naravno, neće pomoći ni ako trpite do krajnjih granica, pa kad postane neizdrživo, popijete tabletu. Tada neće imati efekta. Ako osjećate da se glavobolja postepeno pojačava, uzmite lijek i pokušajte da se odmorite, radite vježbe disanja i pijte više vode.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...