U BiH stiže softver za tehničko unapređenje izbora

/

U BiH bi uskoro trebalo da stigne softver za tehnološka unapređenja izbornog procesa u BiH, potvrđeno je od strane kancelarije EU u Sarajevu.

Kako nam je pojasnio Ferdinand Kenig, portparol kancelarije, EU pruža podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH kroz pilot-projekat za identifikaciju birača otiskom prstiju, kao i kroz siguran softver za prenos izbrojanih glasova i povezanih informacija direktno sa biračkog mjesta u CIK.

“Implementacija pilot-projekta je u toku. Izvođači će uskoro isporučiti softver, što će CIK-u omogućiti njegovu primjenu za predstojeće izbore”, rekao nam je on.

Napomene radi, i Ambasada SAD i USAID spremni su takođe da u odvojenom projektu pomognu tehničko unapređenje izbornog procesa, što nam je nedavno potvrdio i Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, koji nam je rekao da su predstavnici i EU i SAD kontaktirali CIK i interesovali se kako mogu pomoći da se pojača povjerenje javnosti u izborni proces.

SAD su, kako nam je rekao, spremne da kroz USAID omoguće nabavku skenera autentifikacije birača i na taj način pomognu da se spriječe “bugarski vozovi”, lažni glasači i slične manipulacije, pišu Nezavisne novine.

Dodao je da bi oprema, koju je nabavila EU, mogla “pokriti” 165 biračkih mjesta u deset opština, što bi bilo dovoljno da se sprovede pilot-projekat.

I CIK, kako nam je rekao, čeka da stigne obećani softver, kako bi se moglo krenuti u narednu fazu projekta.

Važno je napomenuti da ovaj projekat predviđa da se i dalje glasački listići broje ručno, kao i do sada, ali da se istovremeno propuste kroz skener.

Na taj način bi se postigla dvostruka provjera, jer će rezultati praktično biti prebrojavani dva puta. Time bi se izbili aduti iz ruku onih političara koji su svoje argumente da ne podrže tehničke izmjene temeljili sumnjom u manipulaciju softverom.

“Prilikom glasanja na izborima svaki građanin ima pravo da očekuje da će se njegov glas čuti. Nažalost, vjerodostojne tvrdnje o neregularnostima na izborima u BiH narušile su povjerenje u izborne rezultate, ali i u demokratske institucije BiH”, rekao je Kenig za “Nezavisne”, zbog čega on podsjeća da je u prvom od 14 ključnih prioriteta za kandidaturu BiH Evropska komisija pozvala na sprovođenje izbora u skladu s evropskim standardima kroz provođenje preporuka Kancelarije za demokratske standarde Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Venecijanske komisije.

“Uoči opštinskih izbora u jesen ove godine vlasti u BiH imaju istinsku priliku da riješe dugotrajne slabosti u dijelu integriteta izbornog procesa. Pregovori u Neumu i Sarajevu 2021. i 2022. godine pružili su sveobuhvatan temelj za takve reforme. Podsjećamo da je već dva puta većina u Zastupničkom domu glasala za paket integriteta. Pozivamo stranke u koaliciji na državnom nivou da postignu sporazum u skladu s evropskim standardima”, naglasio je on.

Podsjećanja radi, unapređenje izbornog procesa jedan je od preduslova za otvaranje pregovora BiH s EU o članstvu. Na proteklom decembarskom samitu Evropskog savjeta, najvišeg političkog tijela EU, donesena je odluka da se odluka o eventualnom otvaranju pregovora donese na samitu u martu ako se do tada postigne zadovoljavajući napredak.

“Napredak u realizaciji 14 ključnih prioriteta do marta 2024. godine, u ovom slučaju ključnog prioriteta 1, takođe bi pružio snažne argumente šefovima država i vlada zemalja članica da daju zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s BiH”, rekao je Kenig.

Na nedavno održanom sastanku lidera stranaka koje čine vlast na državnom nivou neke od mogućih dogovorenih tačaka odnose se i na izborni proces, uključujući i tehničke izmjene i eventualne nove modele za ispunjavanje odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu o načinu brisanja diskriminacionih odredaba iz bh. Ustava.

Iako nema zvaničnih informacija, nezvanično se spominje da bi se tehničke izmjene mogle početi primjenjivati od narednih opštih izbora 2026. godine.

Navodno je dogovoreno da se skeniranje listića obavi tek nakon zatvaranja biračkih mjesta, a da se tokom izbornog dana glasa samo ubacivanjem listića u glasačku kutiju.

Ako sve bude išlo prema planu, svi testovi biće obavljeni najkasnije do izbornog dana za lokalne izbore, tako da bi kompletan sistem bio spreman za 2026.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...