Nedžad Korajlić: Suzbiti ilegalno tržište oružja, što prije vratiti pozornički rad policije

/

Svirepo ubistvo maturanta Pete gimnazije Farisa Pendeka (19) na ulicama Sarajeva ponovo je šokiralo građane, izazvalo lavinu reakcija i bezbroj pitanja, među kojima je jedno suštinsko – do kada će obećanja biti jedini odgovor na evidentne slabosti sigurnosnog sistema.

Ilegalno oružje

Po ko zna koji put ubica je „odranije poznat policiji“, narkoman s debelim dosjeom neplaćenih kazni u saobraćaju, a u hladnokrvnom ubistvu korišteno je oružje nabavljeno na nepresušnom ilegalnom tržištu naoružanja.

Ubistva će se dešavati, kao svugdje u svijetu, ali mi se moramo brinuti za naše građane, kaže profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije UNSA-e Nedžad Korajlić.

– Naravno da ne možemo zaobići stanje u društvu koje umnogome doprinosi porastu kriminaliteta. Javlja se nesigurnost u pravni sistem, koja vodi ka tome da se građani osjećaju samopozvani da uzimaju pravdu u svoje ruke. To ni u kom slučaju ne smije postati pravilo – kaže profesor Korajlić.

Zbog toga od institucija očekuje brzu i ofanzivnu reakciju, u skladu sa zakonom, sa zaštitom sigurnosti i života građana, ali i pripadnika policijskih snaga.

Logično je, dodaje, da krivična djela uglavnom budu izvršavana korištenjem nelegalnog oružja, jer mu se ne može ući u trag. Prijedlozi eksperata, pa i oni koji se odnose na nužnost smanjenja broja od 750.000 komada oružja, koliko se, prema procjenama, nalazi u posjedu građana BiH, često ostaju bez odjeka.

Operativna kontrola

– Prisiljene da promptno rade ono što je trenutno aktuelno, policijske agencije zanemaruju preventivni rad. Što je moguće prije treba uvesti pozornički, patrolni rad. To je osnovni segment policijskog rada ako hoćemo držati operativnu kontrolu teritorije. Policajac u pozornom rejonu, u svom sektoru, svakodnevno će biti u kontaktu s građanima. Vrlo je bitna kontrola saobraćaja, ali nije dobro da saobraćaj bude na prvoj liniji. Potreban nam je veći broj policajaca da ulaze u dubinu teritorije, među zgrade, jer građani bi se osjećali sigurnije kad bi vidjeli policiju u patroli, da razgovaraju s njima, a ne da ih viđaju samo u saobraćaju ili po kafanama – ističe prof. dr. Nedžad Korajlić.

Podrška policijskim agencijama

– Mi očekujemo od njih da budu supermeni, da u roku od nekoliko minuta uhvate izvršioca, a moramo znati da smo odgovorni i mi kao građani, piše Avaz.

Moramo više sarađivati i biti podrška svim našim sigurnosnim agencijama, kako bi oni mogli svoj posao raditi kvalitetno i na vrijeme. To podrazumijeva da budu dobro obučeni i opremljeni i da imaju dobru koordinaciju s drugim sigurnosnim agencijama u državi i regionu – kaže Korajlić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo prisustvovali izložbi Passenger Terminal Expo u Frankfurtu

Passenger Terminal Expo je i ove godine okupio predstavnike...

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za odbranu, a opremu nabavljamo i uz pomoć donacija

Bosna i Hercegovina izdvaja svega 0,9 posto BDP-a za...

Koordinirali kopnene i zračne snage: Oružane snage BiH obavile još jednu vježbu s američkim vojnicima

Pripadnici Oružanih snaga BIH održali su još jednu zajedničku...

Hvale vrijedan, ali još nedovoljan: Zabilježen rast proizvodnje mlijeka u BiH

Posljednji statistički podaci prema kojima proizvodnja mlijeka u BiH...