Osnaživanje žena u STEM: Program stipendiranja British Council-a otvara vrata za obrazovanje svjetske klase

/

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, British Council u Bosni i Hercegovini najavio je četvrtu godinu zaredom dodelu stipendija u okviru programa Žene u STEM-u, kojim se stipendiraju talentovane naučnice, omogućavajući im da steknu postdiplomske kvalifikacije na svjetskom nivou u Velikoj Britaniji. Ovaj program osnažuje naučnice u Bosni i Hercegovini da postignu uspjeh u karijeri u svojoj zemlji i međunarodnoj naučnoj zajednici.

Ove godine British Council obezbjeđuje 900.000 britanskih funti za 25 stipendija za stipendistkinje iz Turske, Zapadnog Balkana, Centralne Azije i Južnog Kavkaza. Program omogućava pristup raznovrsnom izboru od 67 magistarskih programa na pet prestižnih britanskih univerziteta – Univerzitetu Bradford, Univerzitetu Cranfield, Univerzitetu u Glazgovu, Univerzitetu St Andrews i Univerzitetu Stirling. Nakon završetka svojih programa i kurseva, naučnice se vraćaju u svoje zemlje kako bi doprinijele STEM sektoru, kao i podijelile vrijedne veze i iskustva iz Velike Britanije.

Osmišljen kao prilika za one naučnice koje nisu imale priliku da studiraju u inostranstvu, program daje prednost kandidatkinjama koje si ne bi mogle priuštiti školovanje u inostranstvu bez ove stipendije. Naglašavajući jednakost, raznolikost i inkluziju, program pozdravlja prijave naučnica svih dobnih grupa. Osim toga, kandidatkinje treba da ispune uslove za upis na određeni univerzitetski kurs, uključujući završen odgovarajući dodiplomski studij.

Žene u STEM program za akademsku 2024-25. godinu imat će sveobuhvatne beneficije, koje pokrivaju punu školarinu, mjesečnu stipendiju za život, povratne letove u UK, naknade za vize i zdravstveno osiguranje, kao i naknadu za IELTS test, ako je potrebno. Dodatna podrška uključuje pokrivanje troškova vezanih za učenje, kao što su neophodna putovanja na kurs i dodatni materijali.

Prijave se mogu izvršiti direktno preko univerziteta koji nudi željene kurseve. Zainteresovane kandidatkinje mogu posjetiti web stranicu British Councila u Bosni i Hercegovini kako bi pristupile kompletnoj listi dostupnih master programa. Rok za prijavu je 30. april 2024. godine.

Program Žene u STEM-u naglašava posvećenost British Council-a osnaživanju žena naučnica u nauci i tehnologiji, doprinoseći inkluzivnijoj i raznovrsnijoj globalnoj STEM zajednici. Tokom protekle tri godine, program je dodijelio stipendije za preko 300 žena širom svijeta, što predstavlja investiciju veću od 13 miliona funti.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Posljednji dan Energetskog samita 2024 – Tržišna ekonomija i razvoj mrežnih kapaciteta

Posljednji dan Energetskog samita 2024 fokusiran je na teme...

Dresscode: matura sa stilom – sniženje do 30% na nesniženu kolekciju

Napravite izbor koji ostavlja dojam uz Dresscode ponudu Dresscode, vodeći...

Otvoren Energetski samit 2024 u Neumu

Danas je zvanično otvoren Energetski samit u Bosni i...

Energetski samit 2024: Pojmovnik energetskog sektora predstavljen uoči energetskog samita u Neumu

Uoči Energetskog samita 2024 u Neumu danas je predstavljena...