Onkološki pacijenti i dalje bez kemoterapije: Iz KCUS-a kažu da je sve do Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH

/

Onkološki pacijenti, koji se liječe u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), i dalje ne mogu na kemoterapiju, a razlog je nedostatak komponente pod nazivom Uromitexan (mesna).

Faktor je o ovom problemu pisao krajem prošlog mjeseca nakon što se redakciji obratilo nekoliko građana ističući da oni i članovi njihovih porodica već mjesec dana ne mogu biti podrvrgnuti kemoterapiji.

– Član porodice trebao je primiti kemoterapiju krajem januara, ali su nas sa Klinike za onkologiju nazvali da nemaju komponentu – mesna ili Uromitexan. Rečeno mi je da se to kupi, a onda da se pacijent javi kako bi mu dali kemoterapiju – navela je tada A. H. iz Sarajeva.

Dodala je da je komponentu, kada je imaju na stanju, moguće nabaviti u apoteci Dina u kojoj su nam, kada smo ih pozvali krajem januara, kazali da imaju još tri ampule po 400 miligrama.

– Imamo još tri ampule, a naredna isporuka bi trebala biti od petog do 10. februara – kazali su iz apoteke Dina.

Faktor se 29. januara obratio KCUS-u za pojašnjenje, ali smo odgovor na pismeni upit dobili tek nakon 11 dana, odnosno jutros (9. februar), nakon što smo se ustanovi ponovo obratili 6. februara navodeći da pacijenti i dalje zovu zbog istog problema, odnosno da i dalje, bez obzira na to što se radi o teškim bolesnicima, ne mogu na kemoterapiju.

U odgovoru iz KCUS-a potvrđuju da “Klinička apoteka i dalje ne raspolaže zalihama lijeka Uromitexan (mesna) injekcije 400mg/4ml dodajući da njegovu nabavku vrši Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH”.

– Lijek se nabavlja shodno iskazanim potrebama KCUS-a, odnosno Klinike za onkologiju, Klinike za hematologiju i Pedijatrijske klinike. Klinike pismenim putem dostavljaju iskazane dvomjesečne potrebe za određenim lijekovima, shodno postojećem stanju – ističu iz KCUS-a.

Navode “da OJ Klinička apoteka KCUS-a redovno proslijeđuje objedinjene zahtjeve svih klinika prema Zavodu”.

– Napominjemo da sedmično, a po potrebi i češće, dostavljamo informacije Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH u vezi s deficitarnim lijekovima. Iskazane potrebe / zalihe lijeka Uromitexan za period januar i februar 2024. godine još nam nisu isporučene. Iskreno se nadamo da će lijek biti isporučen u što skorijem vremenskom roku, kako bi pacijenti imali kontinuiranu terapiju – stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz KCUS-a.

Izvor: Faktor

Povezani postovi

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH – Isplata...