Poskupljuju ćevapi, cijena velike porcije ide u nebo

/

​Čuveni ćevapi na sarajevskoj Baščaršiji ponovo su poskupjeli pa velika porcija sada košta 12 maraka, pišu tamošnji mediji.

Sarajevo koje je poznato po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, ovih dana se suočava s poskupljenjem ovog omiljenog jela za čak dvije marke.

Tako sada u nekim od poznatim ćevabdžinicama, veća porcija košta 12 maraka, dok je mala šest.

Na portalu “Crna kronika”, koja je i objavila ovaj cjenovik, vodi se polemika je li ovo veliki skok cijene, ali i upoređuju porcije sa onima u drugim zemljama. Tako jedan komentator piše da u Njemačkoj deset ćevapa košta pet evra, što je nekima ipak zvučalo premalo.

“Ništa, onda idemo u vegetarijance”, piše drugi.

Dodatno, s njima su i lepinje poskupjele. Tako je sa 70 feninga, koliko je koštala na većini prodajnih mjesta u Sarajevu za vrijeme prošlog Ramazana, poskupila na 1.20 maraka.

Inače, bosanskohercegovačke ćevabdžije ušle su nedavno u proces registracije oznake geografskog porijekla za “Sarajevski ćevap” sa Baščaršije.

Ovi specifični ćevapi su jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta u FBiH, i prodaju se i u regiji i u svijetu. U ćevabdžinicama širom Sarajeva najčešće se služe porcije od pet ili deset ćevapa, u somunu, s čašom hladnog mlijeka ili jogurta.

Spomenuti specijalitet pravi se od posebnih dijelova mesa i, osim mljevene govedine, koristi se samo so i peče se na roštilju, prenosi “Dnevno”.

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno treba 3.500 KM: Cijela plaća ide za hranu

Sindikalna potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec cjenovno je...

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...