Evropsko vijeće 21. i 22. marta razmatra otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom

/

Lideri Evropske unije (EU) će razgovarati o politici proširenja EU, uključujući najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji, na sastanku Evropskog vijeća u četvrtak i petak, 21. i 22. marta, objavljeno je na zvaničnoj web stranici Evropskog vijeća.

Kako podsjećaju, na svom sastanku u decembru 2023. godine, čelnici EU dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što zemlje poduzmu relevantne korake navedene u izvještaju Komisije o proširenju od 8. novembra prošle godine.

Lideri su također izrazili spremnost za otvaranje pristupa pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, kada bude postignuta neophodna usklađenost sa kriterijumima za članstvo. U tu svrhu pozvali su Komisiju da izvijesti Vijeće o napretku najkasnije u martu ove godine.

Evropska komisija je prošle sedmice preporučila Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je ocijenila da je BiH od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godine napravila, kako je kazala, impresivne korake u evropskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju, te Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma”, rekla je Ursula von der Leyen.

Istaknula je da je EU posljednjih godina promijenila pristup prema Zapadnom Balkanu.

“Shvatili smo da nije dovoljno čekati da se Zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Mi također moramo preuzeti odgovornost i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način”, rekla je predsjednica Komisije, piše BHRT.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Prosječna plata u februaru u BiH 1.338 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim...

Koala Paintings Tešanj zapošljava administrativnog radnika

Zbog povećanja obima posla „Koala Paintings“ d.o.o. Tešanj raspisuje...

Sladić najavio kada nam stiže zahlađenje u BiH: “Trebat će nam deblja garderoba”

Prijete nam intenzivne suše, požari i toplotni udari. Služba...

Za tri mjeseca izvezeno više malina nego cijele prošle godine

Prodaja malina, koje su se dugo nalazile u hladnjačama,...