Monstruozna šala pokoljem u školi u Trebinju znak uzbune: Strožije kazne za roditelje djece koja prijete

/

Na prijedlog nadležnog tužilaštva, Okružni sud u Banjoj Luci odredio je jednomjesečni pritvor maloljetnom R. T. iz Bileće, osumnjičenom da je počinio krivično djelo terorizam.

Napravio shemu

Ovaj 17-godišnji Bilećanin, putem društvene mreže TikTok, objavio je detaljan plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, sa satnicom početka napada, spiskom mrtvih i ranjenih, najavom da će na kraju izvršiti samoubistvo, da bi na kraju priznao to što je učinio, te izjavio da je sve bila šala.

Što više ukazujemo na probleme, oni se sve češće ponavljaju, kaže profesorica sociologije iz Tuzle Smiljana Vovna.

– Nije dovoljno samo upućivati na problem, nego se počinioci trebaju kazniti. Ako je riječ o maloljetnim osobama, onda njihovi roditelji treba da snose odgovornost – dodaje Vovna.

U eri kada pristup društvenim mrežama nema ograničenja, odgovornim za ovakve i slične postupke ona smatra roditelje, koji moraju imati uvid u ono što njihova djeca rade, kojim portalima ili mrežama pristupaju.

Posljedice nebrige

– Prosječan roditelj danas je zaokupljen poslom i brigom za egzistenciju, a djecu je ostavio prosvjetnim radnicima, koji, ipak, nisu čudotvorci. Od nas se očekuje da ih naučimo, ali i da ih vaspitamo, a često i da ispravimo sve propuste koji su posljedica nebrige u porodici. Očigledno je da sankcije za počinioce ovakvih krivičnih djela do sada nisu bile adekvatne, jer se ona ponavljaju. Nimalo nije bezazlena poruka upućena školi da će se desiti pokolj i opravdan je strah roditelja koji nisu poslali svoju djecu u školu. Ova praksa mora da prestane, a to će se desiti samo kada se žestoko kazne oni koji se upuštaju u avanturu zvanu prijetnja, izazivanje opasnosti, dojava o bombama i slično – ističe Vovna.

Pretresom stana pronađeni su predmeti koji će se koristiti kao dokaz, među kojima je i pištolj za koji se ispostavilo da je plastični.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...