Otkrijte tajne najzdravijeg voća: Zašto se post prekida hurmama?

/

Mjesec ramazan (sveti mjesec muslimana) poseban po mnogo čemu, a između ostalog, poseban je po tome i što je ovo mjesec posta.

Stručnjaci kažu da je u mjesecu ramazanu najkritičniji period za vrijeme iftara (prekid posta), zbog toga što ljudi puno jedu, svašta jedu. Vrlo je važno, naprimjer kako se omrse, jer organizam se nakon nekoliko sati gladovanja susreće sa hranom.

Stoljećima unatrag poslanik Muhammed preporučivao je da se post prekida sa hurmom, sodno hadisu, “Kada se neko od vas iftari, neka se iftari hurmama, a ako ih nema, neka se onda iftari vodom, jer je ona čista!”.

Ovaj Poslanikov savjet, koji naglašava da je tijelu potreban prirodni šećer i jak izvor vlakana, naučnici danas preporučuju. Neki naučnici kao alternativu za hurme su našli u maslinama.

Hurme su bogate vlaknima i snažan su izvor hranjivih tvari koje sprečavaju probleme sa želucem i intestalnom metaplazijom. Zbog ovih hranjivih tvari, ali i antioksidanskog dejstva, preporučeno je da se postači prvo omrse hurmom.

Nakon višesatne gladi, ono što je najpotrebnije tijelu jeste šećer. Upravo je hurma bogata time, te je zbog toga vrlo važno da se postač iftari hurmom, jer tijelo uzme ono što mu je najpotrebnije, i pošto ne uzima neku tešku hranu, neće doći do problema s nadutošću i probavnim smetnjama.

Osim toga, budući da daju osjećaj sitosti, umjesto pretjerane konzumacije hrane, iftar bude proporcionalan. Nakon hurme, vode i čorbe, postač već osjeća blagu sitost i na taj način se osigurava ravnoteža tijela.

Hurme su, također, mnogo bogate vitaminom B, a vitamin B omogućava da se ćelije brzo regenerišu. Pored toga, bogate su magnezijom, a magnezij smanjuje rizik od zdravstvenih problema kao što je slabost, glavobolja i stres tokom dana.

S druge strane, ukoliko nema hurmi, stručnjaci preporučuju da se postač iftari maslinama. Preporučuju se dvije, malo slane masline, i čaša vode. Baš kao i hurme, masline s visokim sadržajem vlakana učinkovite su za zdravlje želuca. Masline, također, sadrže tvari koje stimulišu rad hormona u tijelu.

Izvor: radiosarajevo

Povezani postovi

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...

Aluminijska folija: Ovo su neočekivane primjene koje oduševljavaju domaćice širom svijeta

Aluminijska folija, proizvod koji je svojim mnogobrojnim korisnim svojstvima...

Kako spriječiti i olakšati probleme sa očima koje izazivaju proljetne alergije?

U sklopu polenske groznice, koje su izrazito česte u...