NAKON TRIDESET GODINA: TEŠANJ OSLOBOĐEN OD AUTOKRATIJE

/

Iako se mnogima izvan Tešnja koji su cjeloukupnu političko-privrednu situaciju posmatrali sa strane činilo kako je pozicija autokratskog lidera na lokalnom nivou društvu skoro pa idealna, do takvog statusa prethodio je i cijeli niz radnji koje je autokrata morao da ostvari kako bi svoju vladavinu postavio na čvrste temelje.

Sljedećih osam stvari je bilo važno za što jaču vladavinu autokrate u
Tešnju:

1.Kontrola medija i informacija koje “odlaze” i Tešnja.
Da bi uspješno vladali Tešnjom lokalni autokrati (čitaj: autokrata) je svim silama se trudio da kontroliše sve informacije koje bi mogle otići iz Tešnja prema Zenici i Sarajevu. Do pojave portala to je i bilo lako jer si bez većih poteškoća mogao kontrolisati lokalne dopisnike medijskih kuća, a ako neko ne sluša, znalo se šta mu slijedi. (Čitaj pod: Zoraid M.). Poslije se to radilo putem naručenih tekstova ili pravljenja filmova (vidi pod: FTV- Tešanjska priča).

2. Načelno se poštuje demokratija, ali ne previše
Druga osobina autokratskih lidera jeste načelno poštivanje demokratskih normi. Naravno, to ne znači da se prihvata i suština demokratije. Uspješne, moderne autokrate vrlo lako simuliraju demokratiju održavajući izbore na kojima uvijek pobjeđuju. Tako npr. oni unapred mogu lobirati dok je svima ostalim to “smrtni grijeh” ili oni mogu krasti izbore dok je to drugima “haram” ali i krivična prijava.

3. Kontrolišu nevladine organizacije
Autokratski lideri uvijek nastoje ograničiti aktivnosti civilnog društva i da kontrolišu nevladine organizacije, sportske klubove, boračka udruženja. U tom cilju uvijek pod svojom direktom kontrolom imaju nekoliko nevladinih udruženja, bilo da je riječ o humanitarnim, boračkim ili sportskim organizacijama.

4. Od svog načina vladanja prave brend
Uspješni autokrata reklamira svoj navodni fabricirani vlastiti uspjeh ne samo zbog vlastitih građana već zbog toga da cijelom Ze-do Kantonu,Federaciji BiH i Državi BIH i cijeloj SDA stranci pokaže kako je njegov navodni model uspješniji od drugih. Kako je on zaslužan za privredni uspjeh Tešnja, za velike tešanjske kompanije i slično. Iako svi lokalci znaju da je to jedna velika LAŽ, ipak jedno vrijeme je ta priča pila vode u Zenici, a najviše u Sarajevu.

 1. Solidarnost između autokrata je ključna
  Uspješne lokalne moderne autokratije uče jedne od drugih, a najbolje prakse koje usvajaju pomažu im da ostanu na vlasti. VIDJETI POD: MIRSAD KUKIĆ, FUAD KASUMOVIĆ I SLIČNO.

  6.Uvijek je neko drugi kriv
  Za uspješnu vladavinu, kakva je bilo u Tešnju trideset godina važno je bilo da je “uvijek je neko drugi kriv”. Optuživanje predsjednika SDP-a, Stranke za BiH ili BPS-a, odnosno proizvođenjem stalnih neprijatelja, slabih vjernika, pa sve do izdajnika je najbolja metoda “da je uvijek
  neko drugi kriv”.
  Nekada je to bio Cerovac i Hakija ili hafiz dr. Članjak i dr. Ekrem,poslije je bio Perčo, Hare, Subaša ili Sejdić.  U najbolju ruku taj neko ga “ne sluša”, a priča je ovakva: “Evo mi ga postavili u općinu, a on
  sad nas ne sluša”.

  7. Kriza mora uvijek biti prisutna
  S obzirom da je uvijek neko kriv, lokalni autokrata stalno proizvodi krize i kroz druge sfere, a često su stvarne i imaginarne prijetnje bile idealna prilika za obračun sa političkim neistomišljenicima.
  Krivi su Bakir, Mandra, Šefik, Zaimović, Gale, i svi su protiv nas uvijek i stalno.

  8. Kontrola lokalne strukture Islamske zajednice
  Osma i godinama najvažnija je bila kontrola hodža, džemata, odnosno kompletne strukture Medžlisa Islamske zajednice Tešanj. U prvim danima autokratije je smijenjen tadašnji vd glavnog imama i doveden novi iz Zenice, koji ubrzo nije bio dobar pa je i njemu brzo fabrikovana afera.
  Zadnjih godina srećom ta kontrola je sve slabija i neznatnija.

 

Povezani postovi

Tešanj danas posjetio Elmedin Konaković

Danas, sa početkom u 16 sati, u prostorijama Udruženja...

Saobraćajna nesreća u Kraševu, napravio se ogroman zastoj

Kako nam javljaju naši čitatelji, došlo je do lakše...

Firma Glück Norm prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

Šok za Mehmedovića, Šišić ostaje u SDA

Osnivanjem novog političkog projekta “NAPRIJED” nekadašnjeg prvog čovjeka SDA...