Projektom podrške EU za poljoprivredu u BiH otvoreno više od 300 novih radnih mjesta

/

Projekat “Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini” (EU4Agri) u Bosni i Hercegovini je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) s ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane virusom Covid-19.

Primarno je finansiran sredstvima Evropske unije (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20.47 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

Nedžla Adilagić, program manadžerica projekta, za portal Klix.ba govorila je o značaju projekta te je otkrila koliko je uistinu novih radnih mjesta njime omogućeno.

“Kroz implementaciju projekta EU4Agri, pokrenutog s ciljem podrške razvoju poljoprivrednog sektora, Bosna i Hercegovina je ostvarila značajan napredak u stvaranju novih radnih mjesta i unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Sa više od 300 novih radnih mjesta kreiranih putem ovog projekta, jasno je da je EU4AGRI igrao ključnu ulogu u poticanju zapošljavanja i razvoja poljoprivrednog sektora”, istaknula je Adilagić.

Rezultati projekta nesumnjivo pokazuju da je uveliko pospiješen sektor poljoprivrede.

“Projekt EU4Agri, osmišljen s ciljem podrške poljoprivrednom sektoru, pružao je različite oblike podrške od finansijske pomoći do edukacije i promicanja inovacija. Tokom protekle četiri godine, EU4Agri i EU4Agri-Recovery projekti objavili su ukupno 27 javnih poziva, podržavajući više od 2.000 korisnika, što uključuje poljoprivrednike, mala i srednja preduzeća, zadruge, udruženja, lokalne zajednice i istraživačkim institucija kroz 220 projekata širom BiH”, objašnjava Adilagić.

Sestrinski EU4Agry-Recovery projekat je, naime, usmjeren na podršku inovativnim i zelenim startupima.

“Podrška EU4Agri projekta fokusirana je na već postojeće biznise, ali upravo iz tog razloga kreiran je i ovaj sestrinski trogodišnji projekat pokrenut 2021. godine kojim je podržano ukupno 55 investicija kroz samo dva javna poziva (Javni poziv start-up kompanijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH i Javni poziv za unapređenje industrijske resursne efikasnosti i cirkularnih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru) te je njih 23 fokusirano na inovativna zelena rješenja, što ukazuje na važnost podrške ovakvim inicijativama u razvoju održivih poslovnih praksi”, navela je.

S obzirom na pozitivne rezultate koje je projekt EU4Agri postigao postavlja se pitanje potrebe za sličnim inicijativama u budućnosti.

“Nastavak ulaganja u projekte koji podržavaju razvoj poljoprivrede i zelenih tehnologija mogao bi biti ključan za daljnji napredak Bosne i Hercegovine prema održivijoj budućnosti. Bitno je naglasiti da je fokus stavljen razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta kroz investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu, certifikaciju, obnovljive izvore energije, zatim podršku razvoju ruralnog turizma, podršku malim i srednjim preduzećima u ruralnim područjima te diverzifikaciju ruralnih ekonomija”, razjasnila je Adilagić.

Napominje da projekti poput EU4Agri igraju ključnu ulogu u podršci ekonomskom razvoju, stvaranju novih radnih mjesta i promicanju održivosti teda su njihov kontinuirani razvoj i implementacija važni za izgradnju prosperitetne budućnosti za sve građane, piše Klix.

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno treba 3.500 KM: Cijela plaća ide za hranu

Sindikalna potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec cjenovno je...

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...