Tešanj četvrti, a Kakanj sedmi najbolji u Evropi za investiranje

/

Tri bosanskohercegovačka grada našla su se na listi svjetski poznatog časopisa kao najboljih evropskih mikrogradova i regija budućnosti pogodnih za investiranje. Pored Bosanske Gradiške, tu su dva grada iz Zeničko-dobojskog kantona – Tešanj i Kakanj ocijenjeni su kao izuzetno pogodni za investiranje. Od 117 ostalih evropskih gradova – Financial Times rangirao je naše gradove u top deset, piše Federalna televizija.

U mozaiku ocjenjivanih faktora – poput ekonomskog potencijala, ljudskog kapitala i stila života, te strategija direktnih stranih ulaganja – na listi Financial timesa Bosanska Gradiška našla se na devetom, Kakanj dva mjesta ispod, a Tešanj čak na četvrtom mjestu.

Rast izvoza

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici Jasmin Halebić podsjeća kako Financial Times ima prosječan dnevni tiraž preko 115 hiljada primjeraka: “Kada se tome doda njegov utjecaj putem interneta, onda se moze kazati da je ova informacija od globalnog značaja”.

– Mi smo u posljednjih desetak godina imali rast izvoza od nekih 80 posto, rast uvoza 70-ak posto. Samo u zadnje 4 godine promet je sa milijardu i 400 došao na dvije i po milijarde – porastao je i broj zaposlenih, a u zadnje 4 godine mislim da je novih oko 350 poslovnih subjekata – navodi načelnik Tešnja Suad Huskić (SDA).

No, za ovakav uspjeh, koji će privući još investitora u budućnosti, moralo se i raditi. Općina Kakanj primjer je pogodnog tla za privredne subjekte. Danas ih je ovdje više od 1.000 dok troškove refundacije registracije firme snosi Općina.

Stipendiranje deficitarnih zanimanja

Cilj im je, kako kaže načelnik Mirnes Bajtarević (SDA), da investitori prepoznaju Kakanj kao svog partnera.

– Imamo ozbiljan program stipendiranja deficitarnih zanimanja na području Kaknja, gledamo da osiguramo i kvalitetnu radnu snagu za sve naše subjekte, ta lista se formira u saradnji sa privredom – ističe Aldin Ćatić, direktor Razvojnog centra Kakanj.

Poticajni koraci i odluke ova tri grada morali bi postati urnek za ostale – gradove i zakonodavce – koji bi pozitivnim politikama za razvoj privrede utjecali i na razvoj cjelokupnog bh. društva.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...

Zatečena 84 radnika na crno, kazne gotovo 350.000 KM

Poreski inspektori su u FBiH otkrili 84 neprijavljena radnika,...

Hapšenje na području općine Tešanj zbog posjedovanja droge

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK tokom jučerašnjeg dana...

Vozači, oprez: Evo gdje možete očekivati radarske kontrole!

Kako stoji na stanici Bihamk-a za danas su najavljene...