Papir bez kojeg se (ne) može: Za šta nije potrebna građevinska dozvola

/

Građevinska dozvola jedan je od temeljnih dokumenata koji je svakom investitoru neophodan za početak projekta, a poznata činjenica je da se u Sarajevu na građevinsku dozvolu čeka godinama.

Građenjem se smatraju i radovi rekonstrukcije, dogradnje, nadogradnje, promjene namjene, sanacije, revitalizacije, konzervacije, izgradnje privremenih građevina i uklanjanje građevina.

Istražili smo za šta nije potrebna građevinska dozvola, a iz Službe za oblast prostornog uređenja i urbanizma Općine Novo Sarajevo su za “Avaz“ detaljno objasnili proceduru.

Dozvoljena gradnja

Odredbama Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo propisano je da odobrenje za građenje nije potrebno za gradnju staklenika i plastenika za bilje bruto površine do 30 kvadratnih metara.

Za radove na podzemnim i zračnim priključcima na niskonaponsku, PTT i CATV mrežu, kao i priključke građevina s važećim odobrenjem za građenje na komunalne instalacije također nije potrebna građevinska dozvola.

Gradnja na stubištima, hodnicima, te na promjeni pristupa građevini i unutar građevine radi omogućavanja nesmetanog pristupa i kretanja lica s umanjenim sposobnostima kretanja ne zahtijeva zakonsku proceduru za građevinsku dozvolu.

Pribavljanje dozvole

– Radovi na zamjeni i dopuni opreme, te na održavanju postojeće građevine i postavljanju solarnih panela čija površina ne prelazi površinu krova također ne zahtijevaju dozvolu – naveli su iz Službe za oblast prostornog uređenja i urbanizma.

Kad je riječ o postupku pribavljanja građevinske dozvole, zahtjev za donošenje odobrenja za građenje investitor podnosi nadležnom organu, a neophodan korak u namjeri za izvođenje radova je lokacijska informacija, odnosno pravomoćna urbanistička saglasnost kojom se utvrđuje mogućnost gradnje u skladu s važećim provedbeno-planskim dokumentom, te propisuju urbanističko-tehnički uvjeti gradnje na traženom lokalitetu.

Potrebni dokumenti

Uz zahtjev za donošenje odobrenja za građenje prilažu se lokacijska informacija ili pravomoćna urbanistička saglasnost, dokaz o pravu građenja koji podrazumijeva zemljišnoknjižni izvadak, pravomoćno rješenje o dodjeli zemljišta, kupoprodajni ugovor ovjeren s klauzulom o izmirenim poreznim obavezama, pravomoćna sudska presuda, ugovor o partnerstvu sklopljen s vlasnikom ili ugovor na osnovu kojeg je investitor stekao pravo vlasništva ili građenja. Potrebno je priložiti i glavni ili izvedbeni projekt u dva primjerka.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...