Počeli razgovori oko koalicije za Lokalne izbore 2024: U Tešnju DF i SBiH prave zajedničku listu

/

Krajem prošle godinepočele su konsulatacije i razgovori oko koalicija stranaka za predstojeće lokalne izbore.

U Tešnju trenutno djeluju sljedeće stranke: SDA, NAPRIJED, SDP, Stranka za BiH, NES, BPS, Naša stranka, NIP, Liberali kao parlamentarne i DF, Snaga naroda, za SBB se ne zna da li postoji nakon odlaska vijećnika Amira Pire iz SBB-a u SDA.
I dok na nivou Federacije BiH i Države BiH, stranke tzv. TROJKE djeluju dosta složno i kompaktno, u Tešnju su  stranke TROJKE (SDP, NAŠA STRANKA i NIP) Tešnju posvađane.

Tako da nije izvjesno da li će imati zajedničkog kandidata za načelnika općine Tešanj. Prije će biti da će neko nekom podmetnuti “kukavičje jaje” ili da će kao i do sada  OO SDP Tešanj kao jedina lažna opozocija u Tešnju izaći sa nekim kandidatom za kojeg se unapred zna da ne može pobijediti, ali može uzeti dovoljno glasova da ne pobijedi drugi kandidat iz opozicije.

Na drugoj strani, Stranka za BiH i DF planiraju zajedničku listu za Općinsko vijeće Tešanj, a podržali bi SDA-ovog kandidata za načelnika. Na tom tragu je i NES, ali vrlo moguće i NAPRIJED, uz njihov “jedini”
uslov da kandidat SDA za načelnika ne bude postojeći načelnik mr. Suad Huskić.

Ukoliko Huskić ponovo bude kandidat, NAPRIJED planira da svim sredstvima krene u osvajanje pozicije načelnika općine Tešanj, jer cijeli projekat ove stranke bi bio doveden u pitanje ako ne budu imali svoga načelnika u matičnoj općini Tešanj.

Općinska organizacija NIP-a nakon početne euforije iz 2021. kada su zvanično krenuli sa radom  u Tešnju već duže vrijeme je neprimjetna, uz mali izuzetak a to je prelazak vijećnika Platforme Galijaševića u njihove redove čime su postali parlamentarna stranka u Općinskom vijeću Tešanj.
Snaga naroda čiji inicijativni odbor vodi ekonomista Adil Halilović za nosioca liste za OV Tešanj planira kandidirati jednog od najusješnijih privrednika mlađe generacije, čija firma zadnje 4 godine bilježi
izuzetno dobre rezultate.

 

Povezani postovi

Šok za Mehmedovića, Šišić ostaje u SDA

Osnivanjem novog političkog projekta “NAPRIJED” nekadašnjeg prvog čovjeka SDA...

Na Tešanjci gorio automobil, prouzrokovana materijalna šteta

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj Profesionalna...

Nakon 30 godina u Tešnju promijenjene poluge moći

Zadnja 34. sjednica Općinskog vijeća Tešanj, održana 05.04. 2024....

Mesna industrija MADI prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta "Jedan privrednik, jedna učionica "...