Tešanj: Promet preko fiskalnih uređaja evidentiran u dva mjeseca – 405,7 miliona maraka

/

To je znatan porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su serveri Porezne uprave Federacije BiH registrirali promet u iznosu od 8 milijardi i 867,7 miliona maraka.

Uvidom u potrošnju po pojedinim gradovima i općinama, među prvih deset mjesta su gradovi kao što su Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica i Široki Brijeg koji, uprkos znatno manjem broju stanovnika, bilježi znatno veću potrošnju od lokalnih zajednica koje imaju višestruko veći broj stanovnika.

Tako je u dva mjeseca u tom gradu od 30 hiljada stanovnika preko fiskalnih uređaja zabilježen promet od 281,7 miliona maraka, dok je, primjerice, u Bihaću, koji ima 56 hiljada stanovnika, zabilježena potrošnja od 183,6 miliona maraka, piše Večernji list.

Na prvom mjestu, kada je riječ o evidentiranom prometu preko fiskalnih uređaja, je Novi Grad Sarajevo, u kojem je u dva mjeseca ove godine potrošeno nešto više od 809 miliona maraka, slijedi Ilidža sa 767 te Tuzla s 591,5 miliona maraka.

U Mostaru je u promatranom razdoblju evidentirana potrošnja od 534,4 miliona maraka, a gotovo identičan iznos zabilježen je u općini Sarajevo Centar (534,8 miliona maraka).

Jedna od lokalnih zajednica koja se ističe znatnim iznosima evidentiranog prometa preko fiskalnih uređaja je Tešanj, u kojem je u dva mjeseca zabilježen iznos od 405,7 miliona maraka, a što je više nego, primjerice, u Zenici, u kojoj je u istom razdoblju potrošeno 381,5 miliona maraka.

U općini Novo Sarajevo evidentiran je promet od 363,2 miliona maraka, a slijede Široki Brijeg s već spomenutih 281,7 te Lukavac s 274,7 miliona maraka.

Na popisu 10 lokalnih zajednica s najvećom evidentiranom potrošnjom, kao što je vidljivo, prisutni su i gradovi s relativno manjim brojem stanovnika, a što pak govori o ekonomskoj snazi navedenih lokalnih samouprava, odnosno velikom broju uspješnih poduzeća koja generiraju visok životni standard, a to prati i veći broj zaposlenih.

Uspješne priče koje svakodnevno dolaze iz gradova i općina kao što su Tešanj, Lukavac i Široki Brijeg svjedoče o dobro uhodanim modelima razvoja lokalnoge privrede putem poslovnih zona, kao i produktivnom odnosu gradskih i općinskih vlasti s poslovnom zajednicom.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...

Zatečena 84 radnika na crno, kazne gotovo 350.000 KM

Poreski inspektori su u FBiH otkrili 84 neprijavljena radnika,...

Hapšenje na području općine Tešanj zbog posjedovanja droge

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK tokom jučerašnjeg dana...

Vozači, oprez: Evo gdje možete očekivati radarske kontrole!

Kako stoji na stanici Bihamk-a za danas su najavljene...