Čampara tražio od MUP-a KS da mu odgovori da li friziraju izvještaje

/

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara zatražio je od policijskog komesara da mu odgovori da li Uprava policije MUP-a KS frizira podatke, odnosno da li zbog toga “subjektivni osjećaj građana” ne odgovara “statističkim parametrima”.

Čampara je pitao da li se u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo još uvijek primjenjuje depeša broj: 02/3-1958/19 od 04. oktobra 2019. godine, odnosno da li se u izvještajima evidentiraju događaji sa obilježjem krivičnog djela ili samo evidentirate krivična djela.

U čemu je problem, ukoliko u izvještajima MUP KS ne navodi događaje s obilježjem krivičnog djela onda se ne može govoriti o objektivnim statističkim pokazateljima.

Stvarno stanje kriminaliteta ne čine samo evidentirana krivična djela već i događaji s obilježjem krivičnog djela.

Za vrijeme dok je policijski komesar MUP-a KS bio Nusret Selimović on je donio instrukciju nakon što je uočio da ne evidentiranje događaja s obilježjem krivičnog djela uzorkuje to da se ne prikazuje stvarno stanje već umanjuje konačna statistika i prikazuje veći stepen rasvjetljenosti krivičnih djela u odnosu na realan i objektivan.

Čampara, ali i dopredsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić posebno su problematizirali rješenja o premještaju ili prekomandi policijskih službenika te su tražili od komesara da pojasni koji su efekti prebacivanja ljudi iz jednog odjela u drugi ili iz jedne stanice u drugu.

Čampara je istakao kako se spominje da je više stotina policijskih službenika premješteno te da su to frapantni podaci.

Inače od imenovanja Hajdarevića na mjesto komesara sve češće je primjetno prebacivanje policijskih službenika pod obrazloženjem “potreba službe i interesa organa” bez ikakvog detaljnijeg pojašnjenja, piše avaz.

 

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno treba 3.500 KM: Cijela plaća ide za hranu

Sindikalna potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec cjenovno je...

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...