Kako spriječiti i olakšati probleme sa očima koje izazivaju proljetne alergije?

/

U sklopu polenske groznice, koje su izrazito česte u proljetnom periodu, obično se pojavljuje i sezonski alergijski konjuktivitis sa izuzetno neugodnim simptomima.

Otome kako olakšati jedan od najneugodnijih simptoma proljetnih alergija, za N1 je govorila Lejla Baručija, farmaceutkinja i stručna saradnica Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

“Pacijentu se savjetuje da ne trlja i ne dira oči. Izdaju mu se kapi koje će umiriti oko. Preporučuju se kapi u obliku umjetnih suza bez konzervansa ili sa konzervansom koji se razlaže na svjetlu. Također su korisne i kapi na biljnoj bazi sa kamilicom i nevenom koji će značajno umiriti oko, kao i kapi sa raznim vrstama polimernih gelova koji se duže zadržavaju na površini oka, te ga štite od isušivanja i dodira alergena. Preporuka ih je aplicirati prije izlaska na zrak.

Kod jače alergijske reakcije, uz prepourku ljekara, propusuju se očni antihistaminici. Povoljan učinak tada nastupa ranije i traje duže. Terapiju je potrebno kombinovati sa umjetnim suzama, da bi se alergeni što više uklonili sa površine oka”, pojasnila je Baručija.

Inače, u vrijeme jake polenske aktivnosti preporuka je držati zatvorenim prozore kuće ili automobila. Izbjegavati vjetrovito vrijeme jer se tada čestice polena lako prenose, kao i izbjegavati svježu travu ili parkove gdje se obavlja košenje. Zrnca polena hvataju se i na odjeću, pa je nakon boravka na zraku, potrebno tuširanje i promjena odjeće. Koncentracija polena najniža je tokom kišnog vremena, ili tokom večeri, a osjetljivim se preporučuje i nošenje maske.

Izvor: bosnainfo.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...