Kako spriječiti i olakšati probleme sa očima koje izazivaju proljetne alergije?

/

U sklopu polenske groznice, koje su izrazito česte u proljetnom periodu, obično se pojavljuje i sezonski alergijski konjuktivitis sa izuzetno neugodnim simptomima.

Otome kako olakšati jedan od najneugodnijih simptoma proljetnih alergija, za N1 je govorila Lejla Baručija, farmaceutkinja i stručna saradnica Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

“Pacijentu se savjetuje da ne trlja i ne dira oči. Izdaju mu se kapi koje će umiriti oko. Preporučuju se kapi u obliku umjetnih suza bez konzervansa ili sa konzervansom koji se razlaže na svjetlu. Također su korisne i kapi na biljnoj bazi sa kamilicom i nevenom koji će značajno umiriti oko, kao i kapi sa raznim vrstama polimernih gelova koji se duže zadržavaju na površini oka, te ga štite od isušivanja i dodira alergena. Preporuka ih je aplicirati prije izlaska na zrak.

Kod jače alergijske reakcije, uz prepourku ljekara, propusuju se očni antihistaminici. Povoljan učinak tada nastupa ranije i traje duže. Terapiju je potrebno kombinovati sa umjetnim suzama, da bi se alergeni što više uklonili sa površine oka”, pojasnila je Baručija.

Inače, u vrijeme jake polenske aktivnosti preporuka je držati zatvorenim prozore kuće ili automobila. Izbjegavati vjetrovito vrijeme jer se tada čestice polena lako prenose, kao i izbjegavati svježu travu ili parkove gdje se obavlja košenje. Zrnca polena hvataju se i na odjeću, pa je nakon boravka na zraku, potrebno tuširanje i promjena odjeće. Koncentracija polena najniža je tokom kišnog vremena, ili tokom večeri, a osjetljivim se preporučuje i nošenje maske.

Izvor: bosnainfo.ba

Povezani postovi

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...

Aluminijska folija: Ovo su neočekivane primjene koje oduševljavaju domaćice širom svijeta

Aluminijska folija, proizvod koji je svojim mnogobrojnim korisnim svojstvima...

Ideja za iftar: Napravite starinsko jelo, pitu od krompira i sira

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom...