Dijaspora poslala rekordnih 5,26 milijardi maraka u BiH

/

Dijaspora je poslala rekordni iznos novca u Bosnu i Hercegovinu, dostižući iznos od 5,26 milijardi KM u 2023. godini, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH). To je povećanje od 307 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Od ukupnog iznosa, 3,79 milijardi KM odnosi se na novčane doznake iz inozemstva, što je povećanje od 203 miliona KM u odnosu na godinu ranije. Ostali tekući transferi iznose 1,48 milijardi KM, od čega se najveći dio od 1,36 milijardi KM odnosi na penzije iz inozemstva.

Ekonomist Slaviša Raković smatra da su ovi podaci dvostruko značajni za Bosnu i Hercegovinu. S jedne strane, ukazuju na migracijske trendove u zemlji, gdje su mnogi motivirani potragom za poslom i boljim životnim standardom u inozemstvu. S druge strane, ovaj priljev novca iz dijaspore čini više od 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH, što značajno doprinosi privredizemlje.

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine, Jovan Vasilić, ističe da se taj novac najčešće šalje od strane mladih osoba koje su otišle u inozemstvo, dok njihovi roditelji ostaju u BiH. Penzije koje stižu iz inozemstva često su jedini izvor prihoda za mnoge obitelji.

Uprkos pozitivnim aspektima, zabrinutost se povećava zbog kontinuiranog odljeva stanovništva iz zemlje. Stopa emigracije iz BiH iznosi oko 50 posto, a broj izdanih boravišnih dozvola za građane BiH u EU raste od 2014. godine.

Situacija je posebno izražena u dijaspori, gdje između dva miliona i 2,2 miliona osoba koje potječu iz BiH, većina zadržava snažne veze sa svojom domovinom. Ipak, trend iseljavanja cijelih porodica ima dugoročne posljedice po privredu i društvo BiH.

Uprkos izazovima, ekonomisti predviđaju daljnji rast priliva novca iz inozemstva u narednim godinama, s obzirom na globalne migracijske trendove. Ipak, dugoročno rješenje za stabilnost zemlje leži u stvaranju uslova koji će potaknuti ostanak i povratak iseljenih osoba, kako bi doprinijele ekonomskom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine.

Povezani postovi

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...

Ko su najveći uvoznici u BiH?

U prva tri mjeseca 2024. godine najveći uvoznik na...

Gdje sve možemo letjeti iz BiH: Za Istanbul čak 34 leta sedmično sa sarajevskog aerodroma

Na koje sve destinacije možemo letjeti iz Sarajeva, Mostara...