Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

/

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima, ova baklava od kokosa moglo bi biti pravo proljetno osvježenje na prazničnom stolu.

Neizostavan dio Uskrsa su uskršnja pogača i šunkica uz dodatke poput rotkvica ili svježeg sira, a praznici su uvijek i prigoda za ugodne poslastice. Među raznim slasticama, na prazničnim se stolovima često nađe i baklava, a ovog Uskrsa možete se poigrati s nešto drugačijim okusom.

Baklava, omiljeni desert porijeklom s Bliskog istoka, oduševljava svojim slojevima lisnatog tijesta, orašastih plodova i slatkog sirupa. Dok klasična verzija ima punjenje od nasjeckanih orašastih plodova, poput pistacija ili oraha, moderni zaokreti nude razne ukuse, uključujući dodatke poput čokolade, kokosa ili čak voćne infuzije poput narandže ili maline.

Bez obzira volite li tradicionalni recept ili žudite za inovativnim ukusima, baklava obećava senzaciju okusa i tekstura.

Sastojci za baklavu:

500 g tankih kora za baklavu

4 jaja

100 g kokosovog brašna

1 jogurt od 2.5 dl (čašu jogurta koristite dalje za mjerenje)

1 čaša šećera

1 čaša ulja

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

Priprema za baklavu:

Na dnu namašćene tepsije veličine stavite jednu koru, a ostale kore oblikujte u harmoniku.

Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i postupno miješajući mikserom dodajte ostale sastojke.

Velikom kašikom premažite kore oblikovane u harmoniku.

Pecite baklavu 25 minuta na 180° stepeni.

Pečenu baklavu izrežite na kocke.

Sastojci za preliv:

1 čaša vode

1 čaša šećera

sok jednog limuna

Priprema za preliv:

Šećer stavite kuvati s vodom i limunom, a kada tekućina zakipi kuvajte još 5 minuta.

Vrućim prelivom prelijte topli kolač i poslužite hladno.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...