Spremna nova strategija BiH: Koliko smo napredovali u borbi protiv korupcije u zadnje dvije godine

/

Pripremljena je nova strategija za borbu protiv korupcije, za period od 2024. do 2028. godine, a u protekle dvije godine, od prethodne strategije, nije zabilježen neki napredak.

U ranijoj Strategiji za borbu protiv korupcije, koja obuhvata period od 2022. do 2024. godine, bilo je naglašeno da je u Bosni i Hercegovini, i pored dosad poduzetih mjera, vjerovatnoća otkrivanja i kažnjavanja korupcije veoma niska, što ovu nezakonitu djelatnost i dalje čini veoma isplativom.

– Veoma je malo izrečenih presuda za koruptivna djela visoke korupcije – pisalo je.

Tadašnja strategija je citirala dio izvještaja Evropske komisije o BiH za 2021. godinu u kojem se navodi da ni nosioci pravosudnih funkcija ni politički lideri nisu preduzeli mjere u borbi protiv pojavnih oblika korupcije uopće i aktivno su opstruirali napredak, te da je uočeno selektivno i netransparentno postupanje pravosuđa u slučajevima korupcije za koje vlada veliki interes javnosti, uz pritiske i zastrašivanja, što predstavlja veliki izvor zabrinutosti.

U novoj strategiji, koju je u proceduru uputila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, piše da se Bosna i Hercegovina suočava sa široko rasprostranjenom korupcijom. I ovdje se navodi izvještaj Evropske komisije, ovaj put za 2023. godinu, u kojem također piše, između ostalog, da “selektivno i netransparentno postupanje pravosuđa u predmetima korupcije za koje vlada veliki interes javnosti, uz pritiske i zastrašivanja, predstavlja veliki izvor zabrinutosti”.

– Zakonodavstvo na nivou cijele države je neusklađeno. U izvještajnom periodu je bilo podignutih optužnica za korupciju na visokom nivou, ali su zbog operativne neefikasnosti i političkog uplitanja rezultati na sprječavanju i suzbijanju korupcije (uključujući onu na visokom nivou) i dalje zanemarivi – kazali su iz Evropske komisije.

– Ono što se može nedvojbeno uočiti jeste, da je zajednički sadržilac svih prethodnih izvještaja EK odsustvo napretka u oblasti borbe protiv korupcije u BiH – stoji u novoj strategiji.

Koliko smo napredovali pokazuju podaci pomenuti u strategiji, da se BiH prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2023. nalazi na 108. mjestu od ukupno 180 zemalja, zatim u 2023. godini, prema indeksu World Justice Projecta, Bosna i Hercegovina je u vladavini prava pala na 75. mjesto među 142 zemlje, što je najlošiji rezultat od 2015. godine…

– Najčešća slabost u pogledu borbe protiv korupcije ogleda se u naporima da se poduzmu aktivnosti protiv učesnika u korupciji, nakon što je koruptivna aktivnost već urađena i napravila štetu – piše u novoj strategiji.

Zato je naglasak na jačanju propisa i institucija, na odgovorno upravljanje javnim finansijama, efikasno upravljanje sukobom interesa.

Potrebno je usvajanje zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, o zaštiti lica koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH, o transparentnosti vlasništva nad medijima, o oduzimanju i upravljanju imovinom, o finansiranju političkih stranaka u BiH.

Nadalje, pažnja je usmjerena na procesuiranjem počinilaca, gdje se važnim smatra da se, osim kadrovskih i materijalno-tehničkih jačanja policijskih i drugih tijela za borbu protiv korupcije, kontinuirano provode obuke u oblasti otkrivanja i dokazivanja koruptivnih djela, unaprijede postupanja po revizorskim izvještajima, prenosi Faktor.

Akcioni plan za provedbu strategije predvidio je 67 aktivnosti. Neke od njih su usvajanje pomenutih zakona, javna objava podataka iz izjava o imovinskom stanju, javna dostupnost registra primljenih poklona. U planu je, ali od 2025. godine, da budu javno dostupne odluke o dodjeli novca iz budžeta BiH organizacijama civilng društva i udruženjima, kao i firmama, dok od 2028. godine je predviđeno da budu popunjena policijska, pravosudna i druga tijela i da bude unaprijeđeno postupanje po revizorskim izvještajima koji često obiluju ukazanim nepravilnostima.

Kompletan prijedlog Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028. možete pročitati na ovom linku.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Pacijenti opet bez terapije jer nema citostatika, evo šta kažu oni koji ih nabavljaju i plaćaju

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i...

CIK, pored 7,4 miliona KM, traži još para za izbore

Centralna izborna komisija BiH (CIK) pisaće Ministarstvu finansija i...

Uključena i BiH: U 12 call centara razbijena kriminalna mreža koja se bavila prevarama

U akciji "Pandora", koju je podržao Europol, krajem aprila...

Građani BiH bi do kraja godine mogli imati digitalni novčanik: Znate li šta on podrazumijeva?

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka...