Gorivo u BiH skuplje za pet feninga

/

Zbog rasta cijene barela sirove nafte na svjetskim berzama na 91,17 dolara, i na pumpama u BiH u narednim danima se očekuju više cijene goriva za pet feninga po litri.

Da će doći do rasta cijena naftnih derivata u Srpskoj potvrdio je za “Nezavisne novine” Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, koji ističe da se očekuju cijene više za pet feninga po litri za sve vrste naftnih derivata.

“Stvorili su se uslovi budući da su cijene na ovom nivou već 15 dana, a i zalihe su se istrošile, tako da je realno očekivati nove cijene na pumpama”, kazao je Savić i dodao da svjetske berze diktiraju cijenu goriva na domaćim pumpama.

Ističe da ukoliko neke pumpadžije ne podignu cijene, to će, kako kaže Savić, ići nauštrb njih.

Kako je rekao, barem što se tiče Banjaluke, dizel trenutno košta 2,69 KM, a benzin od 2,65 do 2,69 KM po litri.

Dodao je da u narednom periodu očekuje veće cijene benzina od dizela, jer, kako kaže, veće su ulazne cijene.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Almir Bečarević, stručnjak za energetiku u FBiH, posljednja dva-tri dana već je došlo do korekcija cijena na pumpama.

“Zbog svih dešavanja u svijetu logično je i očekivati da će dizel preći tri marke, dok će ostali derivati biti između 2,70 i 2,90 KM, a tržište je veoma napeto”, kazao je Bečarević.

Dodaje da su razlozi rasta u smanjenju proizvodnih kvota, ali da su smanjene i rezerve.

“Već nekoliko dana bilježi se poskupljenje nafte na svjetskim berzama, a prognoze su da će cijene i dalje rasti, pa tako sad barel nafte košta 91,17 dolara, što je za 10 odsto više od početka godine”, kazao je Bečarević i istakao da je ovo najviša cijena u posljednjih pet mjeseci.

“Čim dođe do viših cijena nafte, očekujemo i poskupljenje plina”, pojasnio je Bečarević.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je ranije za “Nezavisne novine” da su građani BiH potpuno oguglali na podizanje cijena pa tako i u slučaju goriva.

“Na cijenu goriva definitivno ne može uticati niko, te kada dođe do rasta cijene barela na svjetskom nivou dođe do poskupljenja i kod nas, ali realno je da mora da postoji određen period da bi se to odrazilo na naše tržište”, kazala je Marićeva.

Ističe da će poskupljenje goriva na pumpama u BiH biti ogroman udar na potrošače, jer su automobili, kako kaže, prijeka potreba.

“Ovo zaista više ne vodi ničemu… Ne znam ni kako više potrošačku korpu možemo definisati, korpu koja je prešla 3.000 KM, a znamo ako dođe do viših cijena goriva da će i cijena ostalih namirnica da poraste”, kazala je Marićeva i poručila da će poskupljenja biti problem građanima.

Podsjetimo, na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 4,2 odsto, na 91,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,5 odsto, na 86,91 dolar. Skok cijena nafte na najviše nivoe u pet mjeseci ponajviše je posljedica rasta napetosti na Bliskom istoku.

I u Hrvatskoj od danas poskupljuje gorivo za dva, a dizel za jedan cent, odlučila je u ponedjeljak Vlada na telefonskoj sjednici, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...